Emeklilik ve Kıdem Tazminatı İle İlgili Tüm Kafa Karıştırıcı Sorular Cevap Buldu: “Pandemide Primlerin Yatırılmaması İşsizlik Maaşı Almayı Engeller mi?”
İş Kanunu uyarınca düzenlenen çalışma ve emeklilik hali, vatandaşların kafasında çeşitli soru işaretlerinin ortaya çıkmasına neden olabiliyor. Bu kapsamdaki tüm soruları köşesinde toplamış olan Ahmet Kıvanç, emeklilik ve kıdem tazminatı ile ilgili tüm sorulara yanıt verdi.
Habertürk’te yazan Ahmet Kıvanç, vatandaşların kıdem tazminatı hakkının korunması, eksik yatırılan primlerin işsizlik maaşını etkileyip etkilemeyeceği ve emeklilik dilekçesinin verildiği tarihin maaş alma süresini nasıl etkilediğine ilişkin sorularına yanıt verdi.
Ahmet Kıvanç Açıkladı; Kıdem Tazminatı Hakkı Kaybolmuyor
Kendisine gelen; “Çalıştığım şirket el değiştirdi. Yeni işveren şirketin adını değiştirdikten sonra çalışan herkesi (22) koduyla işten çıkartıp, yeniden işe girişlerini yaptı. Ancak, daha önce görevi ne olursa olsun herkes beden işçisi olarak işe alındı. Bu işlemler yapılırken tazminat ödenmedi, herhangi bir evrak verilmedi veya imzalatılmadı. Kıdem tazminatı veya diğer haklarımızda bir kayıp olur mu? Yarın tazminatımızı hak edip alıp çıkmak istediğimizde yeni işveren ödememe yoluna başvurabilir mi?” sorusuna detaylı bir yanıt veren Ahmet Kıvanç, söz konusu devir işleminin kıdem tazminatı hakkını öldürmediğini açıkladı. Ahmet Kıvanç’ın konuyla ilgili verdiği cevapta; “İşyerinin başka bir işverene devri halinde işçinin kıdem tazminatı, önceki ve sonraki işverende geçen hizmet sürelerinin toplamı üzerinden hesaplanır. 4857 sayılı İş Kanunu’nun 6. maddesine göre, işyeri veya işyerinin bir bölümü başka bir işverene devredildiğinde, devir tarihindeki iş sözleşmeleri bütün hak ve borçlarıyla birlikte devralan işverene geçer. Buna göre, devir halinde, devirden önce doğmuş olan ve devir tarihinde ödenmesi gereken borçlardan devreden ve devralan işveren birlikte sorumlu olur” ifadeleri yer aldı.
Ahmet Kıvanç, Pandemi Günlerinde Eksik Yatırılan Primlerin Neye Yol Açacağını Anlattı
Kendisine Tolga G. isimli bir okurundan gelen; “Pandemi döneminde nakdi ücret desteği almıştım. Şu an 298 prim günüm bulunuyor. Pandemide SGK primlerinin yatırılmaması, işsizlik maaşı almama engel teşkil eder mi?” sorusuna da yanıt veren Ahmet Kıvanç, konuyla ilgili; “Pandemi döneminde gerek kısa çalışma ödeneği (KÇÖ), gerekse ücretsiz izin dolayısıyla nakdi ücret desteği alınan günlerde iş sözleşmesi askıya alındı. İş sözleşmesinin askıya alındığı günlerde sosyal güvenlik primleri ödenmedi. İşsizlik ödeneği alabilmek için, başvuru yapılan tarihten geriye doğru son üç yılda en az 600 gün prim bulunması gerekir. Nakdi ücret desteği alınan günler çalışılmamış sayıldığından 600 gün hesabında dikkate alınmaz. Başka bir ifadeyle, pandemide sosyal güvenlik primlerinin yatırılmamış olması nedeniyle prim günlerinin eksik kalması, işsizlik maaşı almaya engel teşkil eder” açıklamalarında bulundu.
Ardından geç verilen emeli dilekçesinin emekli maaşını bir ay sarkıttığını açıklayan Ahmet Kıvanç, kendisine gelen; “30.07.1970 doğumluyum. Emeklilik hakkımı 30.07.2022 tarihinde kazanıyorum. Ancak, bu tarih cumartesi gününe denk geliyor. Ben şimdi 29.07.2022 Cuma günü SGK’ya başvuru yapsam kabul edilir mi? Yoksa ağustos ayı başında veya sonunda mı başvurmalıyım?” sorusuna; “Emekli aylığı, emeklilik dilekçesinin verildiği tarihi izleyen ayın 1’inden geçerli olmak üzere bağlanır. Emekliliğe hak kazanma tarihiniz 30 Temmuz yerine daha önceki herhangi bir tarih olsaydı, 29 Temmuz Cuma gününe kadar dilekçe verdiğinizde 1 Ağustos’tan geçerli olmak üzere aylık bağlanırdı” yanıtını verdi. Konuyla ilgili detaylı bir açıklama yapan Ahmet Kıvanç, konunun devamında; “Sizinki gibi emekliliğe hak kazanılan tarihin ayın son günü resmi tatil veya hafta sonu tatiline rastlaması halinde, resmi tatil gününü takip eden ilk iş günü mesai bitimine kadar doğrudan SGK’ya başvurduğunuzda ya da taahhütlü, iadeli taahhütlü, acele posta servisi, PTT ALO Post veya PTT kargo ile talepte bulunduğunuzda hiçbir hak kaybınız olmaz, 1 Ağustos’tan geçerli olmak üzere aylığınız bağlanır. Emeklilik dilekçesini 1 Ağustos Pazartesi yerine ay içinde daha sonraki bir günde verirseniz emekli aylığınız bu kez 1 Eylül’den geçerli olarak bağlanır. Emekli aylığında bir aylık kayıp yaşamamak için 1 Ağustos Pazartesi günü dilekçenizi vermelisiniz” ifadelerine yer verdi.