Ekonomi

Emeklilikte ezber bozuldu: EYT’nin yasalaşması için kritik tarih belli oldu! 3 Ocak Salı günü mecliste ele alınacak konu başlıkları neler oldu?

Emekliler uzun süredir bu haberi bekliyordu. EYT yasa tasarısı netleşti. Yaş şartının tamamen ortadan kaldırılması sonrasında gözler ne zaman yasalaşacağına çevrilmişti. Yapılan son açıklamalarla net tarih belli oldu.

Emeklilikte yaş meselesi uzun süredir milyonlarca çalışanı ilgilendiren bir konuydu. Yıllardır sürekli gündeme gelen fakat herhangi bir çözüm yoluna başvurulmayan konu 2023 yılına giriş yapılmadan önce hükümet tarafından sonuca bağlandı. SGK önlerinde uzun kuyruklar oluştu. Vatandaşlar prim borcunu ödeyebilmek, dilekçe verebilmek ve konu hakkında detay alabilmek için Sosyal Güvenlik kurumlarına akın etti. Yılın son günü bu şekilde tamamlanırken asıl mesele kanunun ne zaman meclise geleceği oldu.

EYT NE ZAMAN YASALAŞACAK? SONRASINDA NE OLACAK?

Hükümetin gündeminde yeni yıl itibariyle EYT ve sözleşmeli personeller yer alıyor. Cumhuriyetin 100. yılına özel başlayan ilk yılın ilk günleri yoğun bir mesai içerisinde geçiyor. Öte yandan şu anda meclis kapalı ve tatil sürecinde. Yeni yılın ilk meclis toplantısı ise 3 Ocak Salı günü gerçekleşecek.

Emeklilikte yaşa takılanların meclise aktarılması ve kanunlaşması süreci 3 Ocak Salı günü itibariyle görüşülmeye başlanıyor. Meclisin kanunlaştıracağı yasa sonrasında teklif halindeki bu düzenleme resmen geçerli olmaya başlayacak. Ardından başvuru süreçleri ele alınacak. EYT’den faydalanan 2 milyonu aşkın vatandaş yapacakları başvurusu sonrasında ilk maaşlarını 1 Şubat itibariyle almaya başlayacak.

3 OCAK SALI GÜNÜ MECLİSTE NELER GÖRÜŞÜLECEK?

EYT yasası dışında 3 Ocak Salı günü itibariyle sözleşmeli personellerin kadroya aktarılması ile ilgili yasalaştırılacak süreç başlatılıyor. Çocuk istismarının önlenebilmesine yönelik yeni bir tedbir alınabilmesi için özel bir komisyon kurulacak. Yarın gerçekleştirilecek kurum toplantısı sonrası Meclis Araştırma Komisyonu resmen kurulmuş olunacak.

Bunun yanı sıra yılın ilk günlerinde yasada sunulacak teklifler arasında şunlar yer alıyor:

  • Uludağ’ın korunması geliştirilmesi kanun teklif görüşmeleri
  • Uluslararası anlaşmaların onaylanmasına yönelik kanun teklifleri
  • Başörtüsü ve ailenin korunması yasak değişikliği teklifi
  • Sözleşmeli işçilerin kadroya alınması
  • Sözleşmeli personelin iş sonu tazminatı ödenmesine yönelik kanun teklifi
  • yargı paketi kanun teklifi

İlgili Makaleler