Kamu Haberleri

Emekliye ek ödeme 382 lira artabilir!

Türkiye’de yaklaşık 13 milyon emekli gelirlerini arttırmanın yolunu arıyorlar. Yılda 2 kez zam alan emekliler, her ay aldıkları ek ödemeleri yetersiz buluyorlar. Bu nedenle Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) harekete geçti. Buna göre TÜED ek ödemelerin yüzde 8-10 olarak belirlenmesini istedi. Eğer talep onaylanırsa emeklilerin maaşında 382 TL’ye varan artış meydana gelecek.

Bu sene Temmuz ayında bayram ikramiyelerini ve zamlı maaşlarını alan milyonlarca emekli gelirlerinin artmasını istiyorlar. Bu nedenle Ocak zammını bekleyen emeklilere bir güzel haber de TÜED’den geldi. Takvim’in haberine göre TÜED emeklilere her ay ödenen ek ödemelerin arttırılması için harekete geçti.

Her ay maaşın yüzde 4’ü-5’i olan ek ödemeler için TÜED, “Yeni oran yüzde 8-10 olarak belirlensin” çağrısını yapıyor. Eğer TÜED’in bu talebi onaylanırsa emekliler maaşlarının yüzde 4’ü yerine yüzde 8 ya da 10’u oranında ek ödeme almaya başlayacak.

En yüksek maaşı alan emekliye 637 lira ek ödeme

Ek ödemeler arttırılırsa, SK ve Bağ-Kur emeklilerinin gelirinde oran yüzde 8 olursa 255, yüzde 10 olursa 382 liraya varan artış yaşanacak. 6 bin 375 lira olan en yüksek maaşı alan emekliye 255 lira yerine 510 lira ya da 637 lira ek ödeme verilecek.

Türkiye’de emeklilere yapılan zam ve ödemeler

Türkiye’de emekliler Ocak ve Temmuz ayında olmak üzere yılda 2 kez zam alıyorlar. Ayrıca emeklilere Kurban ve Ramazan Bayram’larında bin TL’lik bayram ikramiyesi ödeniyor. Emekli maaşlarından vergi iadesi yapılması yerine emeklilere yüzde 4’ü-5’i oranında ek ödeme yapılıyor. Özel ve kamu bankaları ise emeklilerin maaşlarını kendi bankalarından çekmeleri durumunda 3 yıllık sözleşme karşılığı ile promosyon ödemeleri yapıyorlar.

İlgili Makaleler