Ekonomi

En Düşük Emekli Maaşı 3 Bin 500 TL’ye Yükseldi; Dul ve Yetim Aylığı Alanların Ne Kadar Ödeme Alacağı Belli Oldu…

Kamuda çalışan ve kamudan emekli olan memurlar ile SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin beklediği tarih yaklaştı. Bu pazartesi açıklanacak olan TÜİK rakamları ile zam alacak olan memur ve emeklileri nefeslerini tutmuşken; açıklanan ilk rakam en düşük emekli maaşını ortaya çıkardı.

Torba yasa oylaması sırasında yapılan değişiklik en düşük emekli maaşının 3 bin 500 TL’ye yükseleceğini adeta gözler önüne serdi. Bu değişikliğin ardından ise, yüzde 25, 50 veya 75 gibi farklı oranlarda dul ve yetim aylığı alanların da aldıkları yüzdelik oranıyla maaşlarına zam geleceği öğrenildi.

Memur ve Memur Emeklileri İçin Refah Payı Sinyali Geldi

Yasa tasarısının onaylanmasıyla birlikte 15 Ocak 2023 tarihinden itibaren 3600 ek gösterge düzenlemesi ile maaşlarına fark alacak olan memur ve memur emeklileri, bu fark öncesinde temmuz zammından alacakları farka gözlerini çevirdi. Son Kabine Toplantısı’nın ardından ulusa seslenen Cumhurbaşkanı Erdoğan ise, “Kamu çalışanları ve emeklilerimize enflasyon farklarını zaten vereceğiz. 13,7 milyon emeklimizin bu çalışmanın tamamını kapsadığının altını çizmek istiyorum. Hiçbir çalışan ve emeklimizin hayat pahalılığın altında ezilmesine müsaade etmemekteyiz. Detaylarını bilahare açıklayacağımız bu artışların şimdiden çalışanlarımıza ve emeklilerimize hayırlı olmasını diliyorum” dedi. Memur ve memur emeklilerinin alacakları toplu sözleşme zammı üzerine verilecek olan enflasyon farkına ek olarak bir de refah payı iyileştirmesi mesajları bu açıklamanın ardından arka arkaya gelmeye başladı.

Emekli Zammı Yüzde 40 Dendi, Dul ve Yetim Aylıklarının da Etkileneceği Öğrenildi

Plan ve Bütçe Komisyonu’nda ek bütçe görüşmelerinde memur ve emekli zamlarına ilişkin önemli açıklamalarda bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ise, yüzde 40 oranında zamma işaret etmişti. Bakan Nebati’nin konuya ilişkin açıklamalarında; “Temmuz ayında emeklilerimize yapılacak artışın yaklaşık yüzde 40 oranında olacağını öngörmekteyiz. 2022 yılı memur emeklilerimizin aylıklarında kümülatif artış yüzde 83’e, SSK ve Bağ-Kur emeklilerimizin kümülatif artışı yüzde 76’ya ulaşacaktır” ifadeleri yer almış ve mayıs ayı itibariyle yüzde 35,64’e yükselen beş aylık enflasyon da tahminler göz önüne alında SSK ve Bağ-Kur emeklileri için yüzde 40 zammı garantilemişti. 3600 ek gösterge ile ilgili torba kanun teklifinin TBMM Plan Bütçe Komisyonu’ndaki görüşme sırasında araya en düşük emekli maaşı önergesi de alındı. Bu önergeye en düşük emekli maaşının 3 bin TL’ye çıkarmasını öngören madde 3 bin 500 TL olarak değiştirildi. Böylece temmuz zammından önce en düşük emekli maaşı ortaya çıkmış oldu. Dul ve yetim aylığı alan vatandaşların ise, aldıkları maaşın yüzdelik oranında zamdan etkileneceği açıklandı.

İlgili Makaleler