Ekonomi

Enflasyon verileri açıklandı, uzmanlar harekete geçti! Ocak ayı asgari ücret zammı hesabı ortaya kondu! 10 bin TL iddiası gerçeği yansıtmıyor! En az 8 bin TL!

Geçtiğimiz yılın tamamlanmasına aylar kala oklarını yukarı yöne çevirerek yükselişe geçen dolar kuru, döviz kurlarını ve altın fiyatlarını da olumsuz etkileyerek sene sonunda tarihi seviyelerin kayda geçmesine sebep oldu. Bu durum enflasyon oranını hızla yükseltirken gündelik hayat şartlarının da giderek daha da ağırlaşmasına yol açtı.

2021 yılının sonunda yaşanan olumsuz ekonomik gelişmeler, ocak ayının başında asgari ücreti belirlemek adına bir araya gelen Asgari Ücret Belirleme Komisyonu üyelerine tarihi kararlar aldırdı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da onayı ile birlikte asgari ücrete sene başında yüzde 50,5 oranında zam yapıldı. Bu tarihi oran ilk zamanlarda tüketiciyi memnun ederken giderek artmaya devam eden enflasyon karşısında kısa süre içerisinde etkinliğini yitirdi. Bu duruma paralel olarak hizmetlere ve hizmet ürünlerine yeni zamların eklenmesi, vatandaşların yeni bir zam beklentisi içerisine girmelerine sebep oldu.

Asgari ücret uygulamasının yürürlüğe girmesinden bu yana senede bir kere zam kararı verilirken artan enflasyon karşısında bu yıl ilk kez ara zam kararı verildi. Temmuz ayının başında yüzde 30 oranında zamlanarak 5 bin 500 TL’ye yükseltilen asgari ücret, tüketicileri bir nebze olsun mutlu etti. Ancak yine de bütçelerin toparlanması adına yeterli olmadı.

2022 yılının tamamlanmasına az bir zaman kalan gözlerini ocak ayı asgari ücret zam kararına çeviren tüketiciler, dün Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanmış olan enflasyon verileri karşısında yeni asgari ücret tahminlerinin yapılıp yapılmadığını araştırmaya başladı. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Vergi Uzmanı Muhammet Bayram, yeni hesaplarını ortaya koydu.

YILLIK ENFLASYON YÜZDE 85’İ AŞTI!

Türkiye İstatistik Kurumu’nun dün yapmış olduğu açıklamada senelik bazdan enflasyonun yüzde 85,51 olarak hesaplandığı, ekim ayı enflasyon artışının ise yüzde 3,54 olduğu bilgisi kaydedildi.

UZMAN İSİM KONUŞTU!

Türkiye İstatistik Kurumu’nun enflasyon açıklamasından sonra asgari ücret hesabını ortaya koyan Bayram, sene sonu enflasyon tahminini yüzde 70- 75 olarak açıkladı. Bu oranının yüzde 30’unun temmuz zammında yansıtıldığını belirten Bayram şu ifadeleri kullandı: “Yüzde 40 artış yapılırsa 7 bin 700, yüzde 45 artış yapılırsa 7 bin 795 TL civarında bir açıklama yapılır. Açlık sınırının üzerinde bir açıklama iyi olur. 10 bin TL tahminleri gerçekçi değil. Ancak 8 bin TL elbette ki şimdiki rakamlara göre en az seviye.”

İlgili Makaleler