Pandemi günlerinden bu yana tüm dünyanın derdi haline dönüşmüş olan enflasyon, Türkiye’de alıp başını gitmeye başladı. Her geçen ay biraz daha yüksek bir şekilde kendisini gösteren enflasyon, yaşam pahalılığını da tetikleyen şeylerin başında gelir hale dönüştü. Her ayın sonunda bir önceki ayın enflasyon rakamlarını açıklayan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), nisan ayı enflasyonunu açıklamıştı. Yeni bir araştırma yapan Türk-İş, mayıs ayı enflasyonunu saptadı.
Türkiye’de TÜİK’in yanı sıra pek çok kurum ve kuruluş da enflasyon araştırmaları yapmaya başladı. Rakamlardan çok daha fazlasının mutfağa yansıması nedeniyle her geçen gün artan bu araştırmalara bir yenisini daha ekleyen Türk-İş, yaptığı son açıklama ile birlikte mayıs ayında enflasyonu yıllık bazda yüzde 108 olarak kayda geçirdi. Türk-İş’in diğer rakamları ise, bir hayli çarpıcı bulundu.
Türk-İş Gıda Açıkladı; Yıllık Bazda Enflasyon Yüzde 108
Gıda enflasyonunu araştırması ile öne çıkan kurumlardan biri olan Türk-İş, yeni bir araştırmaya daha imza attı. Mayıs ayının yıllık bazda ve aylık bazdaki gıda artışına eğilen araştırma sonuçlarını yayınlayan Türk-İş, yıllık bazlı gıda enflasyonu mayıs ayı itibariyle yüze 108 olarak saptadı. Dört kişilik bir ailenin aylık gıda harcamalarına ilişkin de eriler elde eden Türk-İş, bir ailenin gıda bazlı asgari harcama tutarındaki artışın bir önceki aya göre yüzde 13,04 arttığını açıkladı. Bu ay itibariyle bir ailenin aylık gıda harcaması tutarını yani açlık sınırını 6.017,85 TL olarak hesaplayan Türk-İş, yoksulluk sınırını kapsayan giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçların totalini hesapladığı hesaplama türünde ise, sınırını 20 bine kadar dayandırdı. Türk-İş tam yoksulluk sınırını ise, 19.602,14 TL olarak açıkladı.
Her Gıdada Artış Yaşandı
Araştırmasında gıda türlerindeki artışı da ortaya koyan Türk-İş, gıda ürünlerine gelen zamları da hesaplamaları ile gözler önüne serdi. Bu kapsamda Tavuğun kilogramını 40 TL’yi aştığını ortaya koyan Türk-İş, temel gıda ürünleri olan nohut ve kırmızı mercimek gibi bakliyatların aldığı zamlara da dikkat çekti. Bunun yanı sıra ayçiçek yağında yüzde 25’lik artış tespit eden Türk-İş’in araştırmasına göre meyvenin kilogramı yüzde 18,3; sebzenin kilogramı ise yüzde 12,25 oranında zam aldı. Öte yandan Türk-İş’in araştırmasında yüzde 24’lük fiyat artışı ile yoğurt da yerini aldı.