Gündem

EPDK, Çağrıda Bulunmuştu; Akaryakıt Fiyatlarına Tavan Fiyat Uygulaması Mı Geliyor? İşte Akaryakıt Ve Otogaz Fiyatlarındaki Son Durum…

Geçtiğimiz haftalarda benzin ve motorine gelen bir zammın geri çekilmesi üzerinden başlayan tartışmalarda ‘zammı biz yapmadık’ çıkışı ile gündeme gelen Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, akaryakıt sektörünün dağıtım ve bayii dernek temsilcilerine çağrıda bulundu. Gerçekleşen toplantı sonrası açıklama yapan Mustafa Yılmaz, akaryakıt fiyatlarının seyri ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz’ın çağrısının ardından gerçekleştirilen toplantı sonrası yapılan açıklamada yer alan ‘tavan fiyat’ uygulaması, açıklamanın en dikkat çekici kısımlarından biri olarak değerlendirildi. Konuya açıklık getiren Akşam Gazetesi Yazarı Kurtuluş Tayiz ise, petrolde tavan fiyat uygulamasını anlattı.

EPDK, Çağrı Yaptı; Beklenen Toplantı Gerçekleşti

Yaşanılan ‘zammı kim yaptı?’ tartışmaları üzerine EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz çağrıda bulunmuştu. Akaryakıt sektörünün dağıtım ve bayii dernek temsilcileri ile bir toplantı talep eden EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, PET-DER, PÜİS, ADER ve TABGİS yetkilileriyle bir araya geldi. Bu toplantının ardından bir açıklama yapan EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, “Öncelikle bir kez daha vurgulamak isteriz ki akaryakıt fiyatları serbest piyasa koşullarında oluşmaktadır. Bu oluşumda en önemli pay, petrol fiyatları ve Dövizdeki hareketlerdir. Bunun yanı sıra vergiler ve dağıtıcı artı bayi payı ile fiyatlar son şeklini alır. Fiyat oluşumunu sürekli denetleme görevi olan EPDK’nin bu fiyatlara doğrudan bir müdahalesi söz konusu değildir” ifadeleriyle vatandaşın kafasındaki soru işaretlerini giderdi. Tüketicinin akaryakıt fiyatları sonucu oluşan bir mağduriyetinin ortaya çıkması halinde müdahale etme yetkilerinin olduğunu belirten EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, yaptığı açıklamada tavan fiyat uygulamasını hatırlattı. Öte yandan açıklamasında dağıtıcı ve bayi marjlarının makul bir seviyede olduğuna da vurgu yapan EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz; “Bu tutarlar iddia edildiği gibi bayilerin iflasına ve kapanmasına sebep olacak hatta ülkemizi akaryakıt sıkıntısına sokacak düzeyde kesinlikle değildir. İçinden geçtiğimiz süreçte büyük bir kâr beklentisi içine girmek de sektörümüz için gerçekçi bir yaklaşım olarak görülmemelidir” diye konuştu.

Kurtuluş Tayiz, EPDK’nın Toplantısını Değerlendirdi

EPDK’nın gerçekleştirdiği toplantının ardından bir kez daha gündeme gelen ‘tavan fiyat’ uygulamasına dair açıklamalarda bulunan Akşam Gazetesi Yazarı Kurtuluş Tayiz, A Haber’de yayınlanan Canan Barlas ile Gündem programında konuştu. Konuyla ilgili değerlendirmelerini paylaşan Kurtuluş Tayiz; “EPDK üç gün önce kanunun tavan fiyat uygulamasına ilişkin bir açıklama yaptı. Bunun sebebi de akaryakıt fiyatlarında görülen fazla karlar. Bunlara ilişkin bir toplantı yapılıyor. Bizim gördüğümüz kar oranları biraz fazla bunun üzerinde bir fazlalık var. Ve fiyatlara çekidüzen vermezseniz fiyatlara tavan fiyat uygulaması getiririz deniyor” ifadelerini kullandı. Ardından bahsedilen karlılık oranına da dikkat çeken Kurtuluş Tayiz; “Önümüzdeki günlerde bu gündeme gelebilir. Bu noktada yüzde 30 gibi karlardan bahsediliyor. Eğer böyle bir şey varsa EPDK tavan fiyat uygulaması getirerek biraz daha aşağıya çekebilir. Bu toplantıda çok sayıda petrol şirketi uyarılmış. Bu zaten 2015’te uygulanmış. Eğer EPDK çıkıp bunu yapabileceğini söylüyorsa bu güncelliği koruyan bir tedbir biçimidir” diyerek, açıklamalarını noktaladı.

İlgili Makaleler