Erken Emekli Olabilecek Meslek Grupları SGK Tarafından Açıklandı; O Meslekleri Yapan Herkes Yıpranma Payı İle Hemen Emekli Olabilecek!
Erken emeklilik konusunda vatandaşların yapabileceği pek çok formül bulunuyor. Özellikle geriye dönük borçlanmalar ile erkenden emekli olabilecek olan vatandaşların bazı meslek gruplarında hizmet etmesi karşılığında ödenen yıpranma payları, geriye dönül borçlanmaya bile gerek duymaksızın erken emekli olma olanağını tanıyor.
Türkiye’de çalışma ve emeklilik halini düzenleyen Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), vatandaşların emekli olacakları günü ödedikleri prim gün sayısına ve yaşına göre belirliyor. Ancak, bazı meslek grupları, ağır şartlar da çalışması nedeniyle SGK’dan ek yıpranma payı alabiliyor.
SGK, Yıpranma Payı Ödemesi Gerçekleştiriyor
Zor şartlar altında çalışan meslek gruplarına yönelik yıpranma payı ödemeleri gerçekleştiren SGK, bazı meslek gruplarının daha erken emekli olmasını mümkün hale getirmiş bulunuyor. Bu meslek gruplarını çalışma zorluklarına göre gruplarından SGK, yıpranma payı olarak ise yıllık 60 ile 180 gün arasında ek prim ödemesi gerçekleştiriyor. Meslek gruplarının alacakları yıpranma payından doğan ek prim ödemeleriyse SGK tarafından gruplandırılmış meslek kollarına göre ödeniyor.
Yıpranma Payı Gün Ödemeleri Mesleklere Göre Değişiyor
Yıpranma payı ödemeleri ile erken emekliliği mümkün hale getirmiş olan SGK, her meslek için aynı yıpranma payı ödemesini gerçekleştirmiyor. Bu bağlamda cam üreten, kot, döküm ve alüminyum fabrika ve atölye çalışanları, diş hekimleri, doktorlar, eczacılar, ebeler, termik santral çalışanları, yangın söndürme ve itfaiye çalışanları, ihtiyat pilotları, hemşireler, hasta bakıcılar ve toplum sağlığı yararına çalışan herkes SGK’dan yıllık 60 gün prim ödemesi alırken; su altında çalışanlar ile kurşun ve arsenik sektörü çalışanları SGK’dan yılda 60 ile 90 gün arasında yıpranmadan kaynaklanan bir ek prim ödemesi alıyor. Öte yandan demir ve çelik fabrikası çalışanları, cıva sektörü çalışanları, asit üretimi gerçekleştiren fabrikaların çalışanları, Sahil Güvenlik Komutanlığı’na mensup çalışanlar, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne bağlı personeller, radyoaktif işlerde çalışanlar, Emniyet, Polis ve MİT çalışanları, basın ve gazetecilik sektörü personelleri, ceza infaz kurumu çalışanları, TRT bünyesinde haber kolunda hizmet verenler, TBMM yasama organı üyeleri, Bakanlar ve Cumhurbaşkanı Yardımcıları yıllık 90 gün ek prim ödemesine hak kazanırken; yer altı işçileri ve madencilik sektörü çalışanları yıpranma payından kaynaklı olarak yıllık 180 gün ek prim ödemesini hak ediyor.