Ekonomi

Erken Emeklilik İçin Düğmeye Basıldı: 15 Yıllık Sigortalı Çalışanlar Erken Emeklilikten Yararlanabilecek! Borçlanmalar Erken Emekliliği Hızlandıracak! İşte Detaylar…

Şimdilerde özellikle yaş nedeniyle emekliliğini bekleyen vatandaşlar tarafından merak ile takip edilen konulardan biri olan erken emeklilik için Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) belirli istisnalar uygulayacağı öğrenildi. İstisnalar kapsamında 15 yıl sigortalı çalışanların sigorta giriş tarihine bağlı olarak yararlanabileceği bu istisna kapsamında borçlanmaların da süreyi daha da öne çekeceği ortaya çıktı.

İlgiyle takip edilen konuların başında gelen erken emeklilik düzenlemesi için geri sayım başlarken; SGK’nın halihazırda sunduğu erken emeklilik istisnaları da merak edilir hale geldi. Erken emeklilik kapsamında 15 yıllık sigorta süresini şart koşan SGK, özellikle sigorta giriş tarihi 1999’dan önce olanların erken emeklilikten yararlanabileceğini duyurdu.

15 Yıl Sigortalı Çalışma Erken Emekliliği Getiriyor

Erken emeklilik kapsamında istisnai bir durum uygulayan SGK, sigorta giriş tarihinde kişiyi ilgilendiren yasa düzenlemesi kapsamında emeklilik hakkını veriyor. Bu kapsamda 8 Eylül 1999’dan önce sigortalı olanlar için 15 yıl sigorta süresine ek olarak 3.600 gün prim ödenmesi halinde erken emeklilik hakkı veren SGK, yaş şartı da oluyor. Yasalarca kısmi emeklilik ya da kademeli emeklilik olarak da adlandırılan 3.600 günden emekliliğin yaş süresi ise, hizmet süresi ve prim gün sayısının tamamlandığı tarih esas alınarak belirleniyor. Bu kapsamda genellikle kadınlar 50 yaşını tamamlayınca emekli olabiliyorken; erkekler ise 55 yaşını tamamladığı gün erken emeklilik hakkını alabiliyor.

Askerlik Borçlanması Daha Da Öne Çıkıyor

Borçlanmalar; doğum, staj, yurtdışı çalışma süresi gibi pek çok hizmet fiili için gerçekleştirilebiliyor. Askerlik için de borçlanmalardan yararlanabilen çalışan vatandaşlar, sigorta başlangıç tarihinden önce yapılan askerlikler için borçlandığında sigorta giriş tarihini öne çekebiliyor. Borçlanan kişinin prim ödeme gün sayısı bu sayede artırılırken; aynı zamanda sigorta giriş tarihi de öne çekildiği için erken emeklilikte avantajı iki kat artıyor. Aynı zamanda sigortalı olarak çalışırken askerlik yapan kişilerin de yararlanabildiği borçlanmalar da emeklilik süresini bir yıl kadar öne çekebiliyor. Bu kapsamda emeklilik tarihini en az 1 yıl öne çekebilen erkeklerin yanı sıra kadınlar da her bir çocuk için doğum borçlanması yaparak, yine her bir çocuk için 2 yıl emekliliğini öne çekebiliyor.

İlgili Makaleler