Ekonomi

Erken Emeklilik Masada; Kapsam Genişledi! O Şartları Sağlayan Herkes, Yaş Beklemeden Emekli Olabilecek! Belirlenmiş Olan Şartlar…

Erken emeklilik her vatandaşın istediği bir durum olsa da çalışan kişilerin Türkiye’den emekli olabilmesi için gün, prim ve yaş şartlarını aynı anda yerine getirmesi gerekiyor. Ancak, bazı durumlarda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bünyesinde kurulmuş olan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), çalışan kişiye erken emeklilik hali tanıyor.

Her ne kadar SGK, emeklilik için; gün, prim ve yaş şartlarını aynı anda yerine getirilmesini şart koşsa da bazı istisnai durumlar erken emekliliğin önünü açıyor. Malulen emeklilik olarak da adlandırılan bu istisnai durumlar içerisine alınan hastalıkların kapsamı da her geçen gün artırılıyor.

Maluliyet Erken Emeklilik Hakkı Veriyor

Çalıştığı esnada iş kazası geçiren kişilerin yanı sıra meslek hastalığına yakalanan ve bu nedenle de iş gücünü kaybeden kişiler, malulen emekli olma hakkını elde ediyor. Ancak, malulen emekliliğinin sınırları sadece bununla da kalmıyor. Bu iki durumun yanı sıra pek çok hastalığın işe girdikten sonra ortaya çıkması da malulen emeklilik hakkını çalışan kişiye veriyor. Malulen emekli olmanın ilk şartı maluliyet durumunun sigorta giriş tarihinden sonra meydana gelmesi iken; ikinci şartı ortaya çıkan maluliyet durumunun çalışan kişide en yüzde 60 oranında iş gücü kaybının yaşanması gerekiyor. Elbette SGK, bu iş gücü kaybının bir sağlık kurumu tarafından onaylanıp, raporlanmasını talep ediyor. Bunun yanı sıra malulen emekliliğini almak isteyen vatandaşların en az 10 yıldır sigortalı çalışıyor olması ve bu süre içerisinde de en az 1800 gün sigorta priminin eksiksiz bir şekilde ödenmesi şartını yerine getirmesi gerekiyor. Öte yandan maluliyet durumuna alınan hastalıkların kapsamı her geçen gün artıyor.

Malulen Emekliliği Sağlayan Pek Çok Hastalık Kapsama Alınmış Bulunuyor

Şartları taşıyan çalışan vatandaşlar genel sağlık sigortası ve prim borcunun olmaması halinde çalıştığı yerdeki iş akdini feshettikten sonra malulen emeklilik için SGK’ya başvuru gerçekleştirebiliyor. Meslek hastalıkları ve iş kazalarının yanı sıra; Parkinson, MS, demans, Alzheimer, astım, kronik uyku bozuklukları, organ nakli, kalp yetmezliği ve bazı psikiyatrik rahatsızlıklar da malulen emeklilik yolunu vatandaşlara açabiliyor. Ancak tüm bu rahatsızlıkların işe giriş tarihinden sonra ortaya çıkması gerekiyor.

İlgili Makaleler