Ekonomi

Ev Alacaklara Bir İyi, Bir De Kötü Haber Geldi: Atilla Yeşilada, İlk Kez Yanıldı! Her Şey Yanlış Çıktı; Meğer…

Merkez bankalarının faiz kararlarını arka arkaya açıklamaya başladığı şu günlerde ekonomistler de Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik sarmal ile ilgili görüşlerini arka arkaya paylaşmaya başlamış bulunuyor. Bu kapsamda görüş paylaşan ünlü ekonomistlerden biri olan Atilla Yeşilada’nın geçtiğimiz günlerde verdiği bir tüyo ise, ünlü ekonomistin ilk kez haksız çıktığını gösteriyor.

Türkiye’nin ekonomik gidişatını ve merkez bankalarının yapacağı hamleleri değerlendiren ünlü ekonomist Atilla Yeşilada, geçtiğimiz günlerde ev alacak olan vatandaşlara seslenmişti. Verdiği tüyo ile ev alınmayacak bir zaman olduğuna işaret eden Atilla Yeşilada’nın yanıldığı çok geçmeden ortaya çıktı. Açıklanan gayrimenkul sektörü rakamları, Atilla Yeşilada’nın bu öngörüsünün yanlış olduğunu ortaya koyarken; diğer öngörülerinin de dolaylı yoldan tutacağını gösterdi.

Atilla Yeşilada, “Kur Yaz Aylarında Patlayacak”

Türkiye’nin dolar karşısındaki durumunu değerlendiren ve son zamanlarda kötüye giden ekonomik göstergeleri yorumlayan ünlü ekonomist Atilla Yeşilada, son değerlendirmelerinde, “Türkiye yeni bir para birimine geçti, ben buna ‘Türk doları’ diyorum. Şu anda sistem tamamen dolarize edildi. Para verip devlet tahvili alanlara yüzde 4 dolar garantisi verileceği doğruysa bu iş bitti ağabey, bunun sonu yok” demişti. Ardından kurun yaz aylarında patlayacağını öngören Yeşilada; “Suudi Arabistan muhtemelen 10-15 milyar swap ‘kıyağı’ atar ama bunlar TCMB’nin ateş gücünü artırmaz. Bloomberg’in iddiası doğruysa da 10-15 milyar dolar girer. Ama sonuçlar değişmeyecek çünkü çok basit bir mantık var. Turizmde de 40 milyar dolar geldi diyelim, siz bir yandan iç talebi pompalayıp bir andan da ticaret açığını kapamaya çalışırsanız bu olmaz. Resesyonu göze alamıyorsun, faiz artıramıyorsun, yaz aylarında kur kesin şekilde patlayacak” ifadelerini kullanmıştı. Merkez Bankası ile ilgili ilginç bir iddia da ortaya atan Yeşilada; “Bu hesabı yapanların adını vermiyorum, yine dava açılabilir ama son iki veri haftasına göre Merkez Bankası tüm girişlere rağmen 4-7 milyar arka kapıdan döviz satarak dövizi tuttu. Eğer bu iddia doğruysa ne yaparsan yap bu işin sonu gelecek. 1 hafta içinde olmaz ama 2,5 ay içinde bu iş ciddi şekilde patlayacak” ifadeleri ile değerlendirmelerini sonlandırmıştı.

Ev Alınmayacak Zaman Öngörüsü Yanlış Çıktı

Bu değerlendirmelerinden önce başka bir değerlendirme daha gerçekleştiren Atilla Yeşilada, ev alınacak zamanın almadığını ve evlerin değer kaybedeceğini öngörmüştü. Ancak açıklanan nisan ve mayıs ayı emlak rakamları, tam tersini gösterdi. Bir ay içerisinde yüzde 20’den fazla değer kazanan emlak sektörünün hiçbir zaman değer kaybetmeyeceği son araştırma ile bir kez daha ortaya çıkmış oldu.

İlgili Makaleler