Kamu Haberleri

Ev Hanımı Olanlara Emeklilik Müjdesi Geldi: Sadece 25 Yıl Evli Olmak Yetiyor, SGK 25 Yıldır Ev Hanımı Olan Herkesi Emekli Ediyor!

Emeklilik, her insanın hayali olan ve rahat edecekleri günle iple çektiği zamanlar olmasıyla önemini günümüzde de koruyor. Ancak, özellikle kadınlar evlendikten sonra özellikle çocuklarını kendisi büyütmek için genellikle çalışma hayatından ayrılarak, çocukları ve ailesi için fedakarlık ediyor. Bu fedakarlığın karşılığını vermek için harekete geçmiş olan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), ev hanımı olduğu için çalışamayan kadınlara müjdeyi vermiş bulunuyor.

Ev içi alandaki işlere ağırlık vermesi ve çocuklarını kendi büyütmek istemesi nedeniyle iş yaşamından kopan kadınların en büyük problemi, emeklilik hayaline bir türlü erişememeleri oluyor. Bu konudaki sorunları ve talepleri göz ardı etmeyen SGK, ev hanımlarını emekli yapacak iki ayrı formül geliştirmiş bulunuyor. İki ayrı formülle emekli olmak isteyen ev hanımlarının nereye başvuru yapması gerektiği de SGK’nın açıklamasının ardından ortaya çıkıyor.

Ev Hanımları Emekli Olabiliyor mu, Nasıl Emekli Olabiliyor?

Şimdilerde popüler alanlardan biri haline gelmiş olan sosyal medya, kadınların da en çok kullandığı alanlardan biri oldu. Özellikle ev yaşamına maddi olarak katkı sağlamak isteyen kadınlar, sosyal medya aracılığıyla satış yapmaya başladı. Bu satışları emeklilik kapsamı içerisine alan SGK; motorlu taşıt kullanmadan, bir iş yeri açmadan ve evde kendisi dışında ek işçisi olmaksızın üretim yapan kadınlar için emekli olma hakkı çıkardı. Bu şartları taşıyan kadınların yararlanabileceği bu formülden yararlanarak emekli olmak isteyen kadınlarınsa vergi dairelerine başvurması ve esnaf muafiyeti belgesi aldıktan sonra SGK’ya müracaat etmesi gerektiği öğrenildi. Bu başvurunun ardından ayda 24 gün prim ödeyerek 30 gün üzerinden sigortalı olarak değerlendirilecek olan kadınların toplu ödeme yapmaksızın emekli olabileceği ortaya çıktı.

Ev Hanımları İsteğe Bağlı Prim Ödemesi İle De Emekli Olabiliyor

Ev hanımlarının emekli olabileceği bir diğer formül ise, SGK’nın açıkladığı ‘isteğe bağlı sigorta primi’ oluyor. Bu şekilde emekli olmak isteyen kadınların SGK’ya başvuru yaptıktan sonra 9000 günlük prim ödemesi yapması gerekiyor. Daha önce 3,5 yıl çalışmış kadınların da yararlanabileceği bu formülde çalışmış olan kadınların tamamlaması gereken prim sayısıysa 7200 olarak belirlenmiş bulunuyor. Öte yandan 18 yaşını doldurmuş ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan kadınların, ev hanımı olması ve çalışmaması halinde emekli olmak için iki ayrı formülden birini denemesi gerekiyor. Ancak, SGK’nın açıkladığı bu formüllerden biriyle emekli olmak isteyen kadınların halihazırda SGK’lı ve maaşlı olarak çalışmıyor olması ve SGK’dan dul veya yetim aylığı almıyor olması şartı bulunuyor.

İlgili Makaleler