Türkiye’de emeklilik ve çalışma ilişkin tüm detayları Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile bu bakanlığa bağlı olan kurum ve kuruluşlar belirliyor. O kurum ve kuruluşlardan biri olan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), çalışan vatandaşların sağlık giderlerinden emekli olan vatandaşların banka promosyonlarına kadar pek çok destek ödemesiyle sigortalı olan ve bu sigorta kollarından emekli olan vatandaşları desteklemeyi sürdürüyor. O desteklerden biri olan evlenme ödeneği ise, 2022 yılı ile itibariyle zamlanmış bulunuyor.
Evlenirken kişilerin artan masraflarını karşılamak, evlendikten sonraki süreçte yaşanacak olan maddi kaybı engellemek için evlenme ödeneği vermeye başlamış olan SGK, bir süredir bu hak edişten doğan ödemeleri gerçekleştiriyor. Alınan maaşın 12 ya da 24 katını evlenme ödeneği olarak evlenen kişiye veren SGK, bu ödenekten yararlanmak için birtakım şartların yerine getirilmesini istiyor. 2022 yılında artan maaşlar ise, evlenme ödeneği altında yapılan ödemeleri de artırmış bulunuyor.
Evlenme Ödeneğinden Yetim Maaşı Alanlar Yararlanabiliyor
Türkiye’de uygulanan ilgili kanuna göre, emekli olan vatandaşların vefatı halinde hak sahipleri olan anne, baba, eş veya çocuklar başvurmaları koşuluyla ölen kişinin maaşını almaya devam edebiliyor. Bu maaşı vefat eden kişinin alması halindeyse SGK buna yetim aylığı diyor. Yetim aylığı hem SSK (4A) hem Bağ-Kur (4B) hem de Emekli Sandığı (4C) üzerinden alınabiliyor. Yetim aylığı alan ve ilk kez evlenecek olan kız çocukları ise, SGK’dan evlenme ödeneği talebinde bulunabiliyor. Kişinin aldığı maaşa göre belirlenen bu evlenme ödeneği, aylığın SSK ve Bağ-Kur üzerinden alınması halinde maaşın 24 katı; aylığın Emekli Sandığı üzerinden alınması halindeyse maaşın 12 katı olacak şekilde başvuru yapan kişilere ödeniyor. Yani 2 bin TL bir yetim maaşı olan SSK ve Bağ-Kurlu bir kadın 48 bin TL; Emekli Sandıklı bir kadın ise 24 bin TL evlenme ödeneği talebinde bulunabiliyor.
Başvuru Yapma Şartı Aranıyor
Evlenen kadınlar anne ya da babalarından ya da her ikisinden de aldığı maaşı almaya devam edemeyeceği için SGK, evlenme ödeneği altında toplu bir şekilde hak edişten doğan tutarı kadınlara ödemiş oluyor. Bunun iki yıllık olarak ayarlanmasının sebebi ise, bir kadın evlendikten hemen sonra boşansa dahi iki yıl boyunca yeniden ebeveynlerinin maaşını alma hakkına erişemiyor. Dolayısıyla da bu tutar peşin olarak ödenmiş oluyor. Bunun yanı sıra evlenme ödeneğinden yararlanmak isteyen kişilerin evlilik akdinin gerçekleştiği tarihten sonraki beş yıl içerisinde bu ödeneğe başvuru yapması gerekiyor. Sadece bir kez ödenen bu ödenekten ikinci kez evlenen kadınlar yararlanamıyor. Ayrıca eşi vefat etmesi nedeniyle iki yıl dolmadan boşanmış sayılan kadınlar, kendilerine konulan 24 ay süre sınırını beklemeden yeniden ebeveynlerin maaşlarından yararlanabiliyor.