Evleneceklerin Sesini Bir Tek SGK Duydu: Çeyiz Parası Şartları Nelerdir? 2022 Yılında Çeyiz Parası Tamı Tamına…
Sosyal destek ödemelerinin giderek arttığı günümüzde pek çok kamu kurum ve kuruluşu hibe ödemeleriyle de vatandaşları desteklemeyi sürdürüyor. Bu kapsamda Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) da çeşitli hibe ödemeleri sağlarken, bu ödemelerden en bilineni çeyiz parası oluyor.
Evlenecek olan kadınları desteklemek için kendi çatısı altından maaş alanlara yönelik ek bir hak sunan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), çeyiz parası desteği kapsamındaki ödemelerini 2022 yılında da sürdürüyor. Ancak, SGK bu kapsamdaki ödemeleri sadece belirli şartları yerine getiren kadınlara sağlıyor.
Çeyiz Parası Belirli Şartları Taşıyan Kişilere Veriliyor
Bir tür sosyal destek ödemesi olan çeyiz parası, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) çatısı altından yetim maaşı alan kimselere ödenen destek ödemesi olarak biliniyor. Bu destek ödemeleri kapsamında sadece ilk evliliğini gerçekleştirecek olan kadınlara verilen çeyiz parası, kişinin iki yıllık maaşı üzerinden hesaplanarak gerçekleştiriliyor. Dolayısıyla çeyiz parası tutarları, kişinin aldığı yetim hakkı kapsamında değerlendiriliyor. 2022 yılı için en düşük emekli maaşının 2 bin 500 TL’ye yükseltildiği düşününde en düşük yetim hakkı olan 625 TL’nin ortaya çıkaracağı çeyiz parası desteği 15 bin TL’yi buluyor. Bu kapsamda 2022 yılının ilk 6 ayı boyunca en düşük ödenecek olan çeyiz parası 15 bin TL olarak belirlenmiş bulunuyor. SGK il müdürlükleri ya da sosyal güvenlik merkezilerine yapılan başvurular aracılığıyla alınabilecek olan çeyiz parasından yararlanmak isteyen kadınların nikah akdini gerçekleştirdiği günden sonraki ilk 5 iş günü içerisinde başvuru yapması şartı aranıyor.
Evliliğin Üzerinden 24 Ay Geçmeden Boşanma Halinde Maaş Bağlanmıyor
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kapsamında verilen çeyiz paraları, belirli şartlar kapsamında veriliyor. Bu para, 24 ay üzerinden hesaplandığı için çeyiz parası alan kişilerin 24 ay geçmeden boşanmaları halinde yeniden maaştan yararlanabilmesi mümkün olmuyor. Çünkü SGK, bu ödemeyi gerçekleştirirken, kişilere 2 yıllık maaşını peşin olarak ödediğini kabul ediyor. Bu nedenle yeniden maaşa bağlanmak isteyen kişilerin evliliklerinden en az 24 ay sonra boşanmaları halinde maaşa bağlanma işlemi gerçekleştiriliyor. Ancak, SGK bu konuda bir istisnai durum belirlemiş bulunuyor. O istisnai durum ise sadece evliliği içerisinde 24 ay geçmeden eşini kaybeden kadınlara bu yasal süre beklenmeksizin yeniden maaş bağlanması şeklinde gerçekleştiriliyor.