Ekonomi

Evliliği 25 Yılı Aşan Kadınların Dikkatine: Emekli Olmak İçin Evli Olmak Yetecek! Tek Şart Evlilik Yılı Olacak! Düzenleme Yolda…

Bir süredir evli olan ve ev yaşamıyla ilgilendiği için çalışamayan kadınların beklediği ev hanımlarına yönelik sigorta kapsamında çalışmaların yapıldığı konuşuluyordu. Torba yasa ile birlikte hayata geçirilmesi beklenen 25 yıllık evli olan kadınların emeklilik hakkının verilmesine ilişkin yasal düzenlemede sona gelindi ve herkesin merak ile takip ettiği emeklilik şartları da belli oldu.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), temelde çalışan insanların primlerinin yatırılmasına müsaade ettiği için evde olup da çocuklarıyla ilgilenen yani iş yaşamının dışında kalan kadınlar, emeklilik hakkından yıllardır yararlanamıyordu. Bu konuya ilişkin bir düzenleme yapmaya karar veren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, düzenleme kapsamına en az 25 yıllık evli olan kadınların alınacağını duyurmuştu. O düzenlemeye ilişkin detaylar ortaya çıkmaya başladı.

Emeklilikteki Üç Şart Aranacak

SGK, emeklilik hakkını verirken temelde yaş, prim ve hizmet süresi olmak üzere üç ayrı şart aranıyor. Söz konusu ev hanımları da olduğunda SGK, dilerlerse isteğe bağlı sigorta kapsamında ev hanımlarının emekli olmasına izin veriyor. Ancak, bu sigorta kapsamına gire ev hanımlarının kendi primlerini kendi ödemesi ve elde ettiği gelire bir dayanak göstermesi gerekiyor. 18 yaşını aşan her Türk vatandaşının yararlanabileceği isteğe bağlı sigorta kapsamından kadınların yararlanabilmesi için SGK’ya dilekçe vermeleri yetiyor. Taban ve tavan arasında bulunan tüm primlerden sigorta yatırarak, kendi sigortalarını kendileri ödeyen ev hanımları, gerekli şartları sağlaması halinde emekliliğini de alabiliyor.

Düzenlemeden Henüz Ses Yok

İsteğe bağlı bir sigorta türü olarak hayata geçirilmesi öngörülen 25 yıllık ev hanımlarının emekliliği kapsamında kişinin evliliğinin 25 yılı aşması ve sigortası olmaması halinde toplu ödeme ile emekli olabilmesi öngörülüyordu. Bu kapsamda emeklilik halini daha kolay alabilecek olan ev hanımları yeni düzenlemeden yararlanmak için beklemeye başladı. Torba yasa içerisinde TBMM’ye geleceği konuşulan 25 yıllık ev hanımlarının emekliliğine ilişkin düzenleme gelen son torba yasada yer almadı. 3600 ek gösterge düzenlemesinin de yer aldığı torba yasada öğrenci ve imar affının yanı sıra milletvekili emekli maaşlarına ilişkin düzenleme ele alındı. Öte yandan 25 yıllık ev hanımlarının emeklilik hakkı için önümüzdeki günlerde net bir açıklamanın yapılacağı öğrenildi.

İlgili Makaleler