Gündem

EYT düzenlemesinde tüm hazırlıklar tamamlandı! Vatandaşlar nasıl emeklilik başvurusu yapacak, hangi yol izlenecek? SGK uzmanı açıkladı…

Milyonlarca vatandaşın gözü kulağı Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemelerinde. Yılsonu yaklaşırken EYT çalışmaları da hız kazanmaya başladı ve vatandaşlar, bu alanda atılan adımları merak ediyor. Artık EYT çalışmalarında sona gelindi ve tüm hazırlıklar da tamamlandı. Bu aşamadan itibaren düzenlemenin Aralık ayında Meclise getirilmesi ve yasa teklifinin sunulması bekleniyor. EYT mağdurları, yasanın geçmesiyle birlikte haklarına kavuşacak.

Çalışma hayatına 8 Eylül 1999’dan önce başlamış olan, prim günü sayısı ve sigortalılık süresi şartlarına yerine getirdiği halde yaştan dolayı emekli olamayan vatandaşları kapsayan EYT düzenlemeleri sonrasında EYT emeklilik başvurusu nasıl yapılacak? SGK Uzmanı Özgür Kaya, vatandaşların EYT konusunda merak ettiklerini açıkladı. İşte detaylar…

EYT ÇALIŞMA GRUBU TÜM HAZIRLIKLARI TAMAMLADI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, geçtiğimiz haftalarda EYT çalışma grubu kurulduğunu duyurmuştu ve çalışma grubu bu alandaki tüm hazırlıklarını tamamladı. Bu aşamadan sonra artık EYT yasasının çıkacağına kesin gözüyle bakılıyor. EYT için Aralık ayında Meclise sunulması beklenen yasa öncesi SGK Uzmanı Özgür Kaya, EYT konusunda halkın merak ettiklerini açıkladı.

SGK UZMANI KAYA’DAN “BORÇLANMA” VURGUSU

TGRT Haber’in haberine göre Kaya yaptığı açıklamada EYT borçlanması konusuna vurgu yaparak, “8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olanların bütün gözü kulağı EYT ile ilgili çıkacak olan yasada… Bu tarihten önce sigortalı olan erkeklerin özellikle 25 yıllık sigortalılık süresini tamamlamış olması gerekiyor. Tabi 25 yıllık hizmet süresi, prim gün sayısı ve yaş şartı da kaldırıldığında emekliliğe sevk edilecekler. Ancak geçen günler içerisinde prim gün sayısı eksik olanların bilhassa askerlik borçlanması, kadınların doğum borçlanması ve bazı vatandaşlarımızın da şartlar uygunsa yurtdışı borçlanması yapmaları gerekiyor ki eksik günlerini tamamlayabilsinler” dedi.

EYT KAPSAMINDA VATANDAŞLAR NASIL BİR YOL İZLEMELİ?

EYT yasasının çıkmasıyla birlikte vatandaşların nasıl bir yol izlemeleri gerektiği konusunda da açıklamalarda bulunan Kaya, “Bulundukları ya da bağlı oldukları Sosyal Güvenlik Merkezi’nden ‘Emekli Olunabilir’ yazısını aldıktan sonra işverenlerine bu tebligatı ibraz etmeleri suretiyle, o işyerinde çalışmış oldukları yıllar itibariyle ilgili elde etmiş oldukları kıdem hakkıyla ilgili ya da özlük hakları gibi maddeleri işverenden talep etmeleri gerekiyor. İşveren de bu kapsamda EYT çalışanına kıdem tazminatı, kullanmadığı izin haklarını veya çeşitli durumlardan doğan özlük hakları varsa bunları vermek zorunda” dedi.

İlgili Makaleler