Ekonomi

EYT ile emekli olacaklar emekli maaş ücreti ne kadar olacak? Online EYT emekli maaşı nasıl sorgulanır?

Onlarca çalışan uzun süredir bu haberi bekliyordu. Emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili yeni yıla girmeden düzenlemenin meclise taşınması bekleniyor. Bu sırada prim borçlanması yolu ile yaş sınırı konusu gündemde olan ve erken emekli olacakların merak ettiği bir konuydu. Yeni yıl yaklaştıkça bir de buna EYT’lilerin ne kadar maaş alacaklarına yönelik sorgulamalar başladı.

2023 yılı asgari ücretli rakamı açıklandı. Zamlı rakam sonrası EYT ile emekli olacakların ne kadar maaş alacağı merak edilmeye başlandı. Emeklilik süreci tüm şartlara uygun olanlar Ocak ayı itibariyle başvurularını iletebilecek. Emekli maaşı başvurusu kabul edilenler ise TC kimlik numarası ile online sorgulama işlemi üzerinden emekli maaşını öğrenebilecek.

EMEKLİ MAAŞI NEYE GÖRE BELİRLENECEK?

Aralık ayının son günleri yaşanıyor. EYT düzenlemesinin meclise taşınması beklenirken bu hafta sürecin netleşmesi bekleniyor. Meclis tatilinden kaynaklı olarak eğer konu Ocak ayına kayarsa EYT ile emekli olacaklar herhangi bir kayıp yaşamadan Ocak ayı itibariyle başvurusunu iletebilecek.

Erken emeklilik sürecinde dönemin asgari ücret oranı, matrah hesaplaması ve emekli olacak kişinin çalışırken aldığı kazanç göz önünde bulundurularak net bir rakama ulaşılabilir. Elbette ki işsizlik prim sigortası, SGK işçi payı ve kesintisi de net rakamın oluşmasına etkileyecektir.

ONLİNE EMEKLİ MAAŞ HESABI SORGU İŞLEMİ NASIL YAPILIR?

EYT kapsamında emekli olacak olan kişinin prim ödemeleri ve çalıştığı gün sayısı maaşın belirlemesini sağlıyor. Her çalışanın maaşı değişebildiği için emeklilik sürecinde de bu rakam farklı olabiliyor. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından online olarak erişime sunulan internet sitesi üzerinden emeklilik maaşına yönelik hesaplama programı kullanılarak bilgi sahibi olunabilir.

EYT maaş hesaplaması 4A, 4B ve 4C sürecine tabi olanlar üzerinden değerlendiriliyor. Konu üzerine daha detaylı ve net bilgi almak isteyenler Sosyal Güvenlik Kurumunun aylık hesap yapılabilecek uygulaması üzerinden detaylı bilgi sahibi olabiliyor. Bu uygulamaya giriş yapmak isteyenlerin online uyg.sgk.gov.tr/AylıkHesap internet sitesini ziyaret etmesi yeterli oluyor. Açılan sayfa içerisinde yer alan kişisel bilgiler doldurulduktan sonra Sorgula tuşuna basmak gerekiyor.

İlgili Makaleler