EYT yasasında sonunda beklenen oldu! Kritik hamle ile o kişiler altın çağını yaşayacak! İşte o 18 yaş detayı…

Milyonlarca vatandaşın heyecanla beklediği emeklilikte yaşa takılanlara müjde sunacak olan yasa tasarısında son dönemece girildi. Emeklilik sürecinde prim gün sayısı ve sigorta başlangıç tarihindeki zamanlamayı tamamlamış olan çalışanlar yaşa takıldığı için emekliliğini başlatamıyordu. Meclise sunulduktan sonra net olarak kesinleşecek EYT yasa tasarısı ile ilgili her gün yeni bir detay ortaya çıkıyor.

EYT ile ilgili merak uyandıracak 18 yaş ibaresi önemli bir detay olarak yeniden gündeme geldi. 18 yaşından önce çalışılan günlerin emeklilikte sayılıp sayılmayacağı konusunda ortaya atılan iddialar belirsizlik ortamını daha da genişletti. Konu üzerine Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya ise 18 yaş kriteriyle ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Yapılacak yeni düzenlemede yaş şartının düşürülmesine yönelik bir atılım yapılması bekleniyor.

PRİM GÜNÜNDE 18 YAŞ ETKİLİ OLACAK MI?

Emeklilik sürecinde onlarca çalışanın heyecanla beklediği düzenlemede sona geliniyor. Meclise sunulacak olan çalışmanın henüz detayları kamuoyu ile paylaşılmadı. Düzenlemeden kimin yararlanacağı 18 yaş altı çalışması ile doğum ve askerlik borçlanmasının detayları da merak ediliyor.

EYT yasada sırasında sürekli olarak vurgulanan 1999 yılı esasının önemli olmadığı söylentileri kafa karıştırıyor. Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya bu konu ile ilgili belirlenmiş tarihlerin üzerinde çokta durmamak gerektiğini ifade ediyor. Özgür Kaya özellikle hizmet yılı, yaş şartı ve prim gün sayısı odaklı klasik sistemden farklı bir işleyişe vurgu yapıyor. 18 yaşının altında iken çalışmaya başlamış olanlar için 1981 yılı öne çıkıyor. 1981 yılından önce sigortalı olanlarda yaşa bakılmazken bu yıldan sonra yapılan yeni yasal düzenleme nedeniyle 18 yaşından sonraki süreç emeklilik hesabına katılıyor.

DOĞUM VE ASKERLİK BORÇLANMASI YENİDEN GÜNDEMDE!

Erken emeklilik sürecinde geçmişe dönük çalışılan gün sayısı dikkate alınıyor. Burada prim borçlanması yoluna giderek yasayla da uyumlu bir şekilde emekli olabilmenin yolları vatandaşa açılıyor. Kadın ve erkeklerde hak kaybı yaşanabileceği düşünülen doğum ve askerlik sürecinde kaybedilen çalışma vaktinin borçlanma yolu ile yeniden kazanılması mümkün olduğu ifade ediliyor. Özellikle konuya değinen ve akıllardaki soru işaretlerini yok eden SGK uzmanı Özgür Kaya bu konu üzerine açıklamalarını dile getirdi.

Uzman Özgür Kaya’ya göre piyasalarda şu anda 100 bine yakın kadının mağdur olduğunu ifade ettiği konuşmasında “Hiç kimse mağdur edilmemeli bu konunun öncesi bırakılmalı” diyerek aslında tek sefere mahsus bu hakkın verilebileceğini ifade eden önemli açıklamalarda bulundu. Kaya: “Yasaya bakıldığında doğumdan önce kişinin sigortası bulunuyorsa doğum borçlanması yapabiliyor. Fakat bu kural tek seferlik aşılabilir. Erkekler için de bu geçerli sigortalı olup olmama konusuna takılmadan bir defaya mahsus olmak üzere askerlik borçlanması yapmasına izin verilmelidir” yorumunda bulundu.

Exit mobile version