Gündem

EYT’de SSK’lılardan sonra Bağ-Kurluların da durumu netleşti; prim ve çalışma yılını uzmanlar hesapladı! Şimdi sıra TBMM’de…

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili olan düzenlemede sona yaklaşıldıkça taslak olarak hazırlanmış olan metindeki görünüm de yavaş yavaş netleşmeye başladı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in açıklamalarından yola çıkan sosyal güvenlik uzmanları, bugün A Haber’de EYT’de Emekli Sandıklılar, Bağ-Kurlular ve SSK’lıların son durumunu değerlendirdi.

UZMANLAR, “BAĞ-KURLULARDA İKİ TÜR EMEKLİLİK MEVCUT”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in açıklamalarına dikkat çeken uzmanlar, “Hepimizin bildiği gibi 8 Eylül 1999’dan önce işe girenlerle ilgili bir mağduriyet vardı. Bununla ilgili sayın Çalışma Bakanımız Vedat Bilgin bir çalışma başlattı. Kademe kademe çalışmayla ilgili bilgileri kamuoyuna paylaştı” diye konuştu. Özellikle durumlarında belirsizlik bulunan Bağ-Kurlulara değinen uzmanlar, “Birçok kesim var burada SSK’lılar var, Bağ-Kurlular var Emekli Sandığı’nda olanlar var. 2001-2002’deki askerler de olanların sivil borçlanma dönemleri var Buna benzer birçok detay var. Çok talep var. Milyonları ilgilendiriyor ama Bağ-Kurlularla ilgili söyleyeceklerim çok önemli. Vergi ve esnaf kayıtları olan avukatlar, doktorlar, bakkallar, kuyumcular, mimarlar, muhtarlar, çiftçiler ve en önemlisi de esnaf ve sanatkârlar Bağ-Kurlu sayılıyor. Bağ-Kurlularda iki tür emeklilik durumu mevcut; tam emeklilik ve kısmi emeklilik olmak üzere” diye açıklamalarda bulundu.

UZMANLAR, BAĞ-KURLULARIN EMEKLİLİK TÜRLERİNİ AÇIKLADI

Bağ-Kurlulardaki emeklilik tipine dair detaylı açıklamalar gerçekleştiren uzmanlar; “Erkek vatandaşlar için 25 yıl (9 bin gün), kadınlar için ise 20 yıl (7 bin 200 gün) durumu varsa tam emeklilik hakkı veriliyor. Erkek vatandaşlar için 15 yıl (5 bin 400 gün), kadınlar için de 15 yıl (5 bin 400 gün) durumu varsa kısmi emeklilik hakkı veriliyor. Ancak Bağ-Kurla ilgili bunların dışında önemli 3 düzenleme mevcut. Bu düzenlemelerin ilki 20 Nisan 1982’de; ikincisi 02 Ağustos 2003’te son düzenleme de 01 Ekim 2008’de yapıldı. Bu düzenlemelerde vergi kayıtlarını getiren ve belirli tarihlerdeki borçları ödeyenler emeklilik için o günleri kazanmış sayıldı” dedi.

UZMANLAR, EYT’DE KADINLARDA 7200; ERKEKLERDE 9000 GÜN ÖNGÖRDÜ

EYT düzenlemesi kapsamında öngördükleri şartları da açıklayan uzmanlar, “Eğer EYT düzenlemesi kabul edilirse kadınlarda 20 yıl hizmet süresini doldurması (7200 gün), erkeklerde ise 25 yıl hizmet süresini (9000 gün) dolduranlara emeklilik hakkı tanınacak. 2002’deki düzenlemeyle ‘bu çalışma sürelerini doldurmasına kalan süre üzerinden yaşlar tespit edilir’ denmişti. Erkeklerde 44-60 yaş, kadınlarda ise 40-58 yaş… Eğer bu düzenleme gelirse ve tescil sorunu çözülürse bu yaşlara bakılmayacak. 2008’den sonra ise emeklilik yaşı emeklilik erkeklerde 60-65 yaşına kadınlarda ise 58-65 yaşına yükselmişti. Çalışma süresi ise 9 bin gün olarak açıklanmıştı. Bakan Vedat Bilgin, bu konuda da bir düzenleme yapılması gerektiğini belirtmişti. 2008’de sonra gelenlerle ilgili bu gün sayısının 7200’e düşmesi gündemde” değerlendirmelerinde bulundu.

İlgili Makaleler