8 Eylül 1999 tarihinden önce ilk kez sigorta kapsamına alınmış olan, SGK’nın talep ettiği çalışma yılı ve prim gün sayısını tamamlamış olmasın karşın, değişen yasa sonucu yaşı sağlamadığı için emekli olamayan kişilerin emekli yapılabilmesini amaçlayan Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinde geri sayım başladı. Şimdilerde kamuda çalışan sözleşmelinin haklarının verilmesini görüşmeye hazırlanan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) hemen ardından EYT düzenlemesi için düğmeye basacağı öğrenildi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in daha önce açıkladığı gibi aralık ayında TBMM’ye gelmesi beklenen ve ocak ayından itibaren geçerli olacak şekilde yürürlüğe gireceği tahmin edilen EYT düzenlemesi kapsamında çalışmalar sürerken, EYT’lilerin en çok merak ettiği konuların başında kıdem tazminatı alıp alamayacakları ve stajlarının sayılıp sayılmayacağı olmaya başladı. Konuyla ilgili arka arkaya açıklama yapan uzmanlar, EYT’de son durumu ortaya koydu.
KIDEM TAZMİNATI İÇİN KAPI ARALANDI
EYT’lilerin merak ettiği konulardan biri olan kıdem tazminatı alınıp alınılmayacağına değinen açıklamalar gerçekleştiren Vergi Uzmanı Muhammet Bayram; “EYT hususuyla birlikte kıdem tazminatları da göz önünde. Şahıslar emekliliği gündem yapsa da bu hususun işverene ve kamuya maliyet bulunuyor bu da kıdem tazminatıdır. Devlet bu konuya para akışı sağlayabilir fakat özel sektördeki şirketlerin EYT’ye dair bütçe ayırma zorunlulukları var. Kıdem tazminatı minimum 1 sene çalışmayla birlikte hak kazanılıyor. Kıdem tazminatı çalışanın son brüt ücreti kadar ödemesi yapılıyor. Hali hazırda işçinin asgari ücret aldığını varsayalım şu an asgari ücretin brüt tutarı 6 bin 471 TL, bir yıl kıdem tazminatına hak kazandıysa 6 bin 400 lira alıyor. 10 sene süresince çalışmayla beraber kıdem tazminatı alacaksa 64 bin lira, 20 yıl çalıştıysa 128 bin lira civarında bir miktar elde edecek” şeklinde konuştu.
STAJ MAĞDURLARI İÇİN KAPI HALA KAPALI
Öğrencilik yıllarında yapılan stajlarda yapılan sigorta türü çalışma sigortası değil, sağlık sigortası oluyor. Bu bağlamda EYT kapsamında stajları yaşı etkileyen yasadan önce olup da emeklilerini geriye çekmek isteyen vatandaşlar, stajda borçlanma talep ediyor. Staj mağdurlarına kapıyı kapatmış olan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, konuyla ilgili son olarak; “Sigorta girişi yapılmamış çıraklık ve stajyerlik durumu bu kapsama dahil değil” dedi. Ardından staj ile EYT’nin bambaşka bir konu olduğuna dikkat çeken açıklamalarda bulundan SGK Uzmanı Çetin Ateş; “Konular farklı. Sayın Bakan biz staj mağdurlarını kabul edip EYT kapsamına sokacağız diyemez zaten. Çünkü konular farklı. EYT tamamen yaş ile ilgili bir konu. Staj farklı bir olay. Bunlar ayrı ayrı çalışılmalı. Ancak hepsinin sorunu çözüldüğünde doğal olarak hepsi EYT kapsamına giriyor. Yani son durak EYT’ye gidecek” diye konuştu.