Ekonomi

EYT’den önce Bağ-Kurlulara müjde Bursa’dan geldi: iptal edilen prim günlerinin sayılacağı o mahkeme ile kesinleşti! Aman, dikkat!

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili düzenleme devam ederken, emeklilik için prim eksiği olan çiftçilere haber Bursa’dan geldi. Bursa’da Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından iptal edilen primlerinin geçerli sayılması için mahkemeye başvuran bir çiftçi, emsal niteliğinde bir arar aldı. Mahkeme, iptal edilen primlerinin geçerli sayılmasına hükmetti.

SGK’YA DAVA AÇAN ÇİFTÇİ, MAHKEMEYİ KAZANDI

Bir süredir EYT ile ilgili gelişmeler beklenirken, emekli olmak için gün sayan vatandaşa yeni haber tarım sektöründen Bağ-Kur yatıran vatandaşlara geldi. Geçtiğimiz yıllarda SGK tarafından çiftçilerin bazı prim günleri iptal edilmiş ve bu nedenle de pek çok vatandaş emekli olamamıştı. O vatandaşlardan biri dava açarken, davanın sonucu binlerce çiftçinin emeklilik yolunu açtı.

AVUKAT İLKNUR PEKER, KARARIN ÖNEMİNİ ANLATTI

Tarım Bağ-Kurlular için emsal niteliğinde olacak olan bir karara imza atan mahkemenin aldığı karara ilişkin ilk açıklama, dava açan çiftçinin avukatı Avukat İlknur Peker’den geldi. Avukat İlknur Peker, açıklamalarında; “Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılan hatalı bir işlemden dolayı çiftçilerimizin Bağ-Kur prim günleri iptal olmuştu. Biz de Bursa Yenişehir’de yaşayan bir çiftçimiz adına açtığımız davayı kazandık. Mahkeme, vatandaşın iptal edilen günlerinin geçerli sayılması yönünde bir karar verdi. Bu aldığımız karar, emsal bir karar olmuş oldu. Bundan sonraki süreçte prim günleri iptal olan vatandaşlar dava açtıkları takdirde prim günleri sayılacak ve emekli olma günleri dolduysa emekli olabilecekler” ifadelerini kullandı

PRİM GÜNLERİ İPTAL OLAN VATANDAŞLARIN DAVA AÇMASI ŞART

Emsal niteliğinde bir karar aldıklarının altını çizen Avukat İlknur Peker, bu kararın önemini anlattıktan sonra, prim günleri iptal olan vatandaşları uyardı. Kararın sadece şahıs için geçerli olduğunu vurgulayan Avukat İlknur Peker, herkesin mutlaka dava açarak iptal olan prim günlerini saydırması gerektiğini belirtti. Öte yandan kararın otomatik olarak herkes için geçerli olmadığının altını çizen Avukat İlknur Peker, “Bu durumda olan vatandaşlarımızın dava açması gerekiyor. Bu aldığımız karar, emsal bir karar olmakla beraber otomatik olarak tüm vatandaşlarımız açısından geçerli değil. Herkesin kendi davasını açıp kararını alması gerekiyor” şeklinde konuştu.

İlgili Makaleler