Gündem

EYT’lilerin Beklediği Fırsat Ayağına Geliyor; Artık Emekli Olmak İçin 10 Yıl Çalışmak Yetiyor! Erken Emeklilik İçin Sadece Bu Şartlar Aranıyor!

Özellikle prim ve gün şartlarını tamamlamalarına rağmen yaşları tutmadıkları için bir türlü emeklilik haklarını alamayan ve piyasaya göre yaşça büyük görüldükleri için iş de bulamayan emeklilik bekleyenlerin bir araya gelip Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) Platformu’nu oluşturmasından bu yana erken emeklilik daha sık tartışılır hale geldi. Konuyla ilgili açıklamalar yapan sigorta uzmanları ise, belli tarihlere dikkat çekerek, 10 yıl çalışarak emekli olmanın formülünü verdi.

EYT Platformu’nun gerçekleştirdiği çeşitli toplantılar, basın açıklamaları, eylemler, mitingler ve mitinglerin ardından toplumda başlayan erken emeklilik tartışmalarına dahil olan pek çok sigorta uzmanı, vatandaşlara erken emekliliğin hayal olmadığını açıkladı. Meclise önümüzdeki aylarda gelmesi beklenen EYT yasa tasarısı öncesinde konuşan uzmanlar, erken emekli olabilme şartlarına dikkat çekerken; borçlanmaların önemine de vurgu yaptı.

EYT’de Kısmi Emeklilik Formülü Masaya Geliyor

SGK’nın sıkça kullandığı yöntemlerden biri olan kısmi emeklilik formülü mali yükü azaltması nedeniyle milyonlarca vatandaşı kapsayan EYT’liler için masada olan formüller arasında yer alıyor. Özellikle 9 Eylül 1999 öncesi sigortalı olanlar ve 15 yıl sigortalılık süresi ile 3 bin 600 gün yani 10 yıl prim ödemesi gerçekleştirilen vatandaşlara uygulanması beklenen kısmi emeklilik formülünde maaşlar daha düşükten bağlanıyor. Yaş ve primden hangisi en son tamamlanmışsa ona göre kadınlarda 56, erkeklerde de 58’den başlayan yaşlarda emeklilik hakkı kazanılabiliyorken; kısmi emeklilik formülündeki temel yaş şartının kadınlar için 50, erkekler için 55 olacak şekilde gerçekleşmesi bekleniyor.

1999 Sonrası Sigorta Girişi Olanlar İçin Farklı Bir Formül Düşünülüyor

Uzunca süredir tartışılan ve milyonlarca vatandaşı ilgilendiren EYT yasa tasarısında pek çok formül ortaya atılırken; sigorta uzmanları da sık sık ortaya atılan formülleri tartışıyor. Son ortaya atılan kısmi emeklilik formülünün ardından 9 Eylül 1999 sonrasında sigorta girişi olanların ayrı bir formül kapsamında değerlendirileceği ortaya çıkmış bulunuyor. 9 Eylül 1999 ve 30 Nisan 2008’den sonra sigorta girişi gerçekleştiren kişiler için ayrı bir formülü tartışmaya başlayan uzmanlar, bu kısımda yer alan kişilerin herhangi bir çalışma yılına tabi tutulmayacağını öngörüyor. Bu kısımda yıl şartı kaldırılırken; prim sayısındaki uzamalar, insanların daha geç emekli olmasını ortaya çıkarıyor. 3 bin 600’den 4 bin 500 güne yani yaklaşık 12,5 yıla çıkarılmış olan emeklilik şartında yaş da dolayısıyla yükseliyor. Bu formüldeyse emeklilik yaşı kadınlarda 56’dan 58’e, erkeklerde ise 58’den 60’a kadar yükseliyor. Bir nevi kısmi emeklilik formülü olan bu formülün EYT’liler için uygulanması halindeyse emekli maaşlarında ciddi bir azalma yaşanacağı konuşuluyor.

İlgili Makaleler