Gündem

Fahiş kira fiyatlarının önüne geçecek öneri geldi! 3+1 konutlarda 4.000 TL’lik kira gündemde…

Pandemi dönemi ile birlikte yükselen döviz kuru ve enflasyon her alanda etkisini gösterdi. Hizmet ve ürünlerde yaşanan fiyat artışı, beklendiği gibi inşaat, gayrimenkul ve emlak piyasasında da yaşandı. Bununla birlikte son dönemlerde zorlaşan konut piyasası şartları, vatandaşın belini büktü. Özellikle de yükselen kiralar ciddi bir sorun haline gelirken, son 1 yılda hızla yükselen kiralar sonrası hükümet de harekete geçti. Kira artış oranlarına getirilen sınırın yanı sıra, TOKİ İlk Evim İlk İşyerim projesi de hayata geçirildi.

13 Eylül tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TOKİ sosyal konut projesinin detaylarını açıkladı ve proje başvuruları da 14 Eylül itibariyle başladı. TOKİ projesinde uygun fiyatlı ve uygun ödeme koşullu konutların temellerinin atılmasıyla birlikte özel sektörde de hareketlilik başladı ve dar gelirli vatandaşların nefes almasını sağlayacak yeni bir formül de açıklandı. İşte vatandaşlara kiralarda nefes aldıracak olan o formül ve detaylar…

KİRALARDA ÜST LİMİT ORANI ÖNERİSİ

Konut fiyatları ve kiralara ilişkin olarak çok kritik bir öneri geldi. Bir süredir hem satış hem de kira fiyatlarında fahiş artış yaşanıyordu ve fiyat konusu vatandaşın bir numaralı gündem maddesinde yer alıyordu. Dar ve orta gelirli vatandaşlar için özel sektör temsilcileri konut geliştirmeyi planladı ve yeni bir öneri sunuldu. Buna göre devlet arazilerinde sosyal konutlar yapılacak ve bu konutlar, yıllık olarak belirlenen üst limit oranlarında kiralanacak.

KONUTLARDA “ROTA YENİDEN OLUŞTURULUYOR”

Söz konusu kira önerisi hayata geçirilirse mevcut piyasa koşulları baz alındığında 3+1 evler ortalama 4.000 TL ile kiralanabilecek. Dar ve orta gelirli vatandaşları gözeterek geliştirilmesi planlanan bu yeni önerinin, daha düşük kiralar sağlayabileceği belirtiliyor. Sabah Gazetesi’nin haberine göre söz konusu öneri, “Rota Yeniden Oluşturuluyor” sloganı ile düzenleniyor.

“ERİŞİLEBİLİR KONUT MODELİ”

Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği (GYODER) Başkanı Mehmet Kalyoncu, 17’incisi düzenlenen Gayrimenkul Zirvesi’nde konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. Kalyoncu, “Erişilebilir Konut Modeli” ile ilgili açıklamasında, yeni bir rota oluşturmak istediklerini ve bunu da özel sektör, kamu, yerel yönetimler, mimarlar, şehir planlamacılar ve değerleme firmaları gibi tüm paydaşlar ile birlikte hayata geçirmeyi planladıklarını dile getirdi.

İlgili Makaleler