Ekonomi

Faiz enflasyonun sebebiyse hodri meydan, indirin faizleri 10 puan!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ”faiz sebep enflasyon netice” tezi doğru mu? Ekonomistler böyle tezin doğru olmadığını savunsada Erdoğan ve Erdoğan’a yakınlığı ile bilinen ekonomist yazarlar faizlerin düşürülmesi ile enflasyonun da düşeceği ve bu şekilde döviz kurlarının da düşeceğini belirtiyor. Ama her nedense madem bu teziniz doğru ise ve bu tezine gerçekten inanıyorlarsa o zaman neden Merkez Bankası’nın faizleri indirmediği günün en çok tartışılan konularından oldu.

Merkez Bankası bugün faiz kararını açıkladı ve faizlerde bir değişiklik olmadığını yüzde 19 olarak kaldığını belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz dönemlerde 4 defa Merkez Bankası Başkanını değiştirmiş ve buna gerekçe olarak ”Faizleri indirmediği için alındılar” denmişti. Peki, son gelen TCMB Başkanı neden faizleri indirmiyor? Zira yeni başkan Vahap Kavcıoğlu yeni görevine gelmeden önce yıllarca Erdoğan’ın tezini savunmuş ve faizlerin düşük tutulması halinde dövizlerin enflasyona paralel olarak düşeceğini iddia ediyordu. Peki, ne olduda faizleri indirmek yerine göreve geldiğinizde bu yana faizleri yükselttiniz ve son olarak yüzde 19’a yükselen faizleri bugün sabit tuttuğunuzu açıkladığınız?

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan ünlü ekonomistlerden Prof. Dr. Özgür Demirtaş ekonomiden sorumlu hükümet yetkililerine seslenerek ”Demirtaş: “Faiz enflasyonun sebebidir’ gibi ciddiyetsiz, vasat bir görüşe karşı: Eğer bu görüşünüze güveniyorsanız HODRİ MEYDAN indirin faizleri 10 puan demiştim. Ağbal görevden alınalı 2 ay oldu. Ama çıt yok. Demek ki kendi dediklerine kendileri de inanmıyor! İnanıyorsanız HODRİ MEYDAN.” dedi.

 

İlgili Makaleler