Fay hattı incelemelerine göre 7 büyüklüğünde deprem yaklaştı!

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) ve Afyon Kocatepe Üniversitesi TÜBİTAK projesi kapsamında iş birliği içerisinde çalışıyorlar. Üniversitelerin çalışmaları hakkında Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir önemli açıklamalarda bulundu. Sözbilir, Tuzla hattında başlayan çalışmalar ile birlikte 7 büyüklüğünde bir depremin yaklaştığını fark ettiklerini belirtti.

Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, TUBİTAK projesi kapsamında Tuzla fay hattında çalışmaların başladığını açıkladı. Burada yapılan incelemeler üzerinden değerlendirmede bulunan Sözbilir, , Tuzla fayının uzun zamandır deprem üretmemiş olduğunu ve bu nedenle 7 büyüklüğüne varan bir deprem beklendiğini ifade etti.

3 il etkilenecek

7’ye varan büyüklükte gerçekleşen depremin İzmir Aydın ve Manisa’yı etkileyeceğini söyleyen Sözbilir, “Doğanbey’den başlayıp Gaziemir, Konak ve Bornova’ya kadar uzanıyor. Çalışma mekanizması da kuzey Anadolu fayı gibi olan bu fayın etki alanı ve oluşturacağı deprem büyüklüğü diğerlerinden farklı olabilir. 50- 60 metre fayzon genişliği var. Hem 50 kilometre uzunluğa sahip hem genişliği fazla. Bu tür fayların üzerini yapılaşmaya kapatmak gerekir mi, gerekmez mi bu soruların yanıtını arıyoruz. Bunu bilmek için de fayın geçmişini bilmek gerekiyor. Bu fay hangi yıllarda, kaç adet deprem üretmiş, en son ürettiği depremden sonra ne kadar zaman geçti, bunu araştırıyoruz. Tuzla fayının bu kolunda yaptığımız çalışmalarda uzun süredir deprem üretmediği ortaya çıkıyor. Örnekleme yapıp analiz sonuçlarına göre yaş ile ilgili verileri elde edeceğiz. Uzun bir süredir bu kol deprem üretmemiş. Bu da depremin yaklaştığı anlamına gelir” ifadelerini kullandı.

Exit mobile version