FIFA dünya kupasının maddi değeri biliniyor mu? Üzerindeki ifadelerin anlamı nedir? Kazanan takım kupayı evine götürebiliyor mu?

FİFA Dünya kupası final maçında nefes kesen mücadele yaşandı. 4 yılda bir kez ancak gerçekleşen kupanın sahibini olmak isteyen takımlar kıyasıya mücadelesini ortaya koydu. Rekabetin kızıştığı ortamda kazanan takım kupayı almaya hak kazanıyor.

Akıllardaki en büyük soru FİFA Dünya kupasında kazanını temsilen verilen Kupa gerçek altından mı? Verilen kupa tekrar geri alınıyor mu?

2022 yılı FİFA dünya kupası sahibini buldu. Çekişmeli mücadelenin ateşi Katar’da yandı. Karşılaşmaya ev sahipliği yapan Katar’da düzenlenen final maçı sonrası akıllar o gecede kaldı. Futbolseverleri ekrana kitleyen keyifli ve coşkulu anlar sosyal medyada da yer buldu. İlk kez 1930 yılında düzenlenen ve her 4 yılda bir kez denk gelerek futbolcuların kariyerinde önemli bir yere sahip olan kupa için kıyasıya mücadele verildi.

FİFA DÜNYA KUPASI ÜZERİNDE NE YAZIYOR? KUPA ÜLKEDE KALIYOR MU?

Dünya kupası tasarımında 18 ayar altın kullanılıyor. 6 kilo ağırlığındaki FİFA dünya kupası 36 santim boyutundadır. 1974 yılından beri şampiyon olmuş ülke isimleri tek tek üzerine işleniyor. Kupanın zemin alanında şampiyon ülke isimleri 17 farklı plakadan oluşturularak bir araya getiriliyor.

Şampiyonayı kazanan ülke kupayı alamıyor. Bir sonraki şampiyonaya kadar ancak saklayabiliyor. Aradan geçen 4 yıl için kazanan takımda kalabiliyor. Geri alındıktan sonra şampiyonluk elde etmiş ve elinden aslı alınmış olan ülkeye altın kaplamadan oluşmuş bir kopyası takdim ediliyor.

DÜNYA KUPASI KAZANAN TAKIMLAR

Kupanın tasarımını İtalyan sanat adamı Silvio Gazzaniga üstlenmiştir. İlk kurucusu ise Jules Rimet’tir. Başlangıçtaki tasarım üzerinde oynanmış ve 1974 yılında yenilenmiştir. Kupanın taban kısmından iki kişi figürü yukarı doğru yükselerek üst kısımdaki dünya simgesini taşır.

Dünya kupası şampiyonasında ismi geçen takımlar: İspanya, Brezilya, İtalya, Fransa, Almanya, İngiltere, Arjantin, Uruguay

Exit mobile version