Gündem

GİB yeni düzenlemesi vergi mükelleflerini şaşırtacak! 5 bin TL altındaki ürün alım-satımında o form kaldırıldı!

Gelir İdaresi Başkanlığı vergi kanununa yönelik değişiklik yaptı. Yaptığı bu değişikliği Resmi Gazeteden duyurdu. Resmi Gazete üzerinden duyurdu. Alım ve satım işlemlerinde belirli bir kısıtlama getirildi. E-belgeler ile gerçekleşen alım ve satım sürecine yeni bir uygulama getiriliyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılan son yenilik ile mükelleflere yönelik yükümlülükler azalmış olacak. Bilanço esası göz önünde bulundurularak yapılan her bir hesaplama 5.000 TL’nin üzerinde olduğunda mal ya da hizmet alışveriş sürecinde aylık elektronik ortamda “Ba-Bs” adı verilen bir form ile bildirilmesi gerekiyor. Şu anda bu formu kullanan 1,60  milyon mükellef piyasada bulunuyor.

YENİ SİSTEM NASIL UYGULANACAK? KİMLERİ KAPSAYACAK?

Alınan bu yeni karar sonrasında geçtiğimiz yıl düzenlemesi yapılan alımı ve satımı  gerçekleşen 5000 TL’nin altında olan tüm süreçlerde e-fatura, makbuz gibi elektronik belgeler gerçekleştiren mükelleflerin bu formu doldurmasına gerek olmayacak. Mükellefler online satış sürecinde “Bildirime yönelik herhangi bir bilgim bulunmuyordur” alanını işaretleyerek elektronik ortamda işlemler yapılmaya devam edilecek.

Düzenleme öncesinde 5.000 TL’nin altında olan alım-satım işlemlerinde mükelleflerim bu belgeyi düzenlemesi gerekiyordu. Alınan yeni karar ile mükelleflerin üzerindeki yük hafifletilmiş oldu. Alınan bu yeni karar süreçte bildirim dönemi içerisinde verilmesi gereken formlara yönelik olarak uygulanmaya başlandı.

HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI SOSYAL MEDYADAN PAYLAŞTI!

Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati tarafından konu üzerinde bir duyuruda bulundu. Sosyal medya hesabı üzerinden “Ba-bs” adı verilen bu yeni forma yönelik karar net olarak duyurulmuş olundu. İş yükünün azaltılacağı düşünülen bu yeni düzenleme ile 1,6 milyon mükellefin yaklaşık 1,5 milyonu form vermeden işlemlerini yapabilecek.

İlgili Makaleler