Gündem

Google’dan Büyük Hamle, Rakipleri Nefes Bile Alamayacak! Resimden Metne Devri Kapandı; Google Artık Metinden Resim Çıkarabilecek!

Teknolojik gelişmelerin her geçen gün insanları şaşırttığı günümüzde henüz uçan arabalar ile seyahatler mümkün olmasa da bir fotoğraf ile arama yapmak ya da çekilen fotoğrafta yer alan bir metni zahmetsizce çıkarabilmek mümkün hale gelmiş bulunuyor. Bu teknolojiler insan yaşamını kolaylaştırırken; ABD merkezli teknoloji devi Google’un yeni yapay zekası tüm ezberleri bozmaya geliyor.

Yapay zekanın sınırlarını zorladığı bir teknoloji ile teknoloji severleri buluşturmaya hazırlanan Google, Imagen teknolojisinin duyurusunu gerçekleştirmiş bulunuyor. Halihazırda fotoğraftan metin çıkartabilen ve fotoğraf ile arama yapan Google, şimdi ise, girilen metni fotoğrafa çevirmek için hazırlıklarını gerçekleştirmiş bulunuyor. Oldukça basit bir sistem ile çalışan Imagen’in yapabildikleri ise, teknoloji severleri şaşkına çevirmeye yetiyor.

Google’un Yeni Kozu Imagen

Google’ın makine öğrenimi tekniğine dayandırdığı yeni bir yapay zeka yazılımı olan Imagen, baştan belirtmek gerekir ki, henüz kullanıma açılmamış bulunuyor. Oldukça basit bir şekilde çalışan Imagen, yazılan yazıyı fotoğrafa çeviriyor. Bu da hayal kurulan şeyin resmetmeyi mümkün hale getirmiş bulunuyor. Google’un tanıtımında yer alan fotoğraflara göre “Times Meydanı’nda bisiklet süren bir Corgi köpeği. Köpek güneş gözlüğü ve şapka takar” metnini İngilizce bir şekilde yazmak aynı şeklide bir köpeği fotoğraf haline dönüştürmeyi sağlıyor. Hayal etmenin güç olduğu bir teknoloji ile kullanıcılarını buluşturmaya hazırlanan Google, metinlerin de sade bir şekilde ve ayrıntılı bir biçimde yazılmasının öneminin lansmanında vurgulamış bulunuyor.

Imagen, Bu Teknolojiyi Kullanan İlk Yazılım Değil

Girilen metni T5-XXL ile kodlayan ve yapay zekaya gömülen metni önce 64 x 64 piksel çözünürlüğünde küçük bir görüntü haline getiren, sonra da görüntüyü büyüten bir yazılıma sahip olan Imagen, her ne kadar hayal etmesi güç vaatler verse de bu alanda yapılan ilk yazılım olma özelliğini taşımıyor. Geçtiğimiz yıllarda OpenAI isimli yapay zeka şirketi tarafından piyasaya sürülen ve “DALL-E” ismi verilen yapay zeka da benzer bir mantık ile çalışıyor. Şu an yoğun bir biçimde ilgi gören bu yapay zekan Google Imagen karşısında nasıl bir konum alacağı ve yeni sürümlerinde yenilik yapıp yapmayacağı da önümüzdeki günlerde başlayacak olan rekabet öncesi teknoloji severleri heyecanlandırmayı başarıyor.

İlgili Makaleler