Grip ve corona virüsü nasıl ayırt edilir?

Sonbahar aylarının gelmesi ile beraber vatandaşların corona virüsü endişesi arttı. Vatandaşlar hastalandıklarında grip ve corona virüsünü nasıl ayırt edebileceklerini merak ediyorlar. Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Selma Metintaş iki hastalık arasındaki farkları açıkladı. İşte grip ve corona virüsü belirtileri.

Türkiye’de corona virüsü vaka sayısı günlük olarak bin 500’ün üzerinde seyrediyor. Yüksek vaka sayısı ve kış aylarının yaklaşması ile beraber vatandaşların da hastalık endişesi arttı. Vatandaşlar corona virüsü ve gribi birbirinden nasıl ayırt edebileceklerimi merak ediyorlar. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Selma Metintaş iki hastalık hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

İki hastalıkta da şikayetler aynı

İki hastalığın belirtileri hakkında açıklamalarda bulunan Metintaş, Covid-19’daki ateş, terleme, öksürük, boğaz ağrısı, burun tıkanıklığı, yorgunluk, kas, vücut ağrısı şikayetlerinin gripte de olduğunu söyledi.

Covid-19’da öksürüğün, kuru öksürük şeklinde seyrettiğini, bu salgında görülen koku ve tat duyusu kaybına diğer solunum yolu enfeksiyonlarında rastlanmadığını aktaran Metintaş, “Çocuklar dışında ishal, bulantı ve kusma gibi gastrointestinal semptomlara gripte rastlanmaz. Solunum sıkıntısı, göğüs ağrısı, semptomlu veya semptomsuz oksijen satürasyon düşüklüğü Covid-19’da daha fazladır. Grip çocuklarda, Covid-19 yaşlılarda daha ağır seyreder. Corona virüste hastalık temastan 2-14 gün sonra, gripte ise 1-4 gün sonra açığa çıkar.” ifadelerini kullandı.

Covid-19 için kesinleşmiş tedavi yok

Hastalıkta bulaşıcılık hakkında da bilgilendirmede bulunan Metintaş, “Gripte bulaşkanlık genellikle 5-7 gündür. Semptomsuz bulaşkanlık olmaz. Covid-19’da yaşlı bireyler, kalp, akciğer hastalığı bulunanlar, diyabet ve obezitesi olanlar daha risklidir. Gripte ise en riskli grup küçük çocuklar ve kronik hastalığı olanlardır. Covid-19’da iyileşme hastalarda birkaç günden haftalara veya aylara kadar uzar. Gripte ise iyileşme süresi daha kısa olup, birkaç gün ile 2 hafta arasında değişir. Tedavi ise Covid-19 için kesinleşmiş bir tedavi bulunmamaktadır. Grip için bazı etkenlerde etkili olabilecek antiviral ilaçlar vardır” açıklamasını yaptı.

Hastalıkta ateş olması durumunda çok dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden Metintaş, mesafe ve hijyen uyarısında bulundu. Metintaş açıklamalarında hastalıklarda hangi virüs ya da bakterinin infeksiyonlarda etken olduğunu kesin bilmek için uygun laboratuvar testlerinin yapılması gerektiğini belirtti.

Exit mobile version