Gündem

2,5 milyon istihdam dediler, 623 bin kişi işini kaybetti!

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, geçtiğimiz gün TÜİK’in açıkladığı işsizlik rakamları üzerinden hükümete yüklendi. Basın toplantısında konuşan Öztrak, Ekonomi Bakanı Berat Albayrak’ın istihdam vaatlerine değinerek, ‘’2,5 milyon istihdam dediler, 623 bin kişi işini kaybetti’’ dedi.

Faik Öztrak şöyle konuştu;

2,5 MİLYON İSTİHDAM DEDİLER, 623 BİN KİŞİ İŞİNİ KAYBETTİ

Türkiye çok ağır ve ciddi sorunlarla karşı karşıya. Bunların başında da tabi işsizlik geliyor. Dün Eylül ayı işsizlik rakamları açıklandı. Gelen rakamlar ülkenin son derece ürkütücü, yapışkan, kalıcı ve bugüne kadar hiçbir krizde görmediğimiz derecede bir işsizlikle karşı karşıya olduğunu gösteriyor. İşsiz sayısı son bir yılda 898 bin kişi artmış ve Eylül ayında 7 milyon 983 bine ulaşmış. Bu sayı dünyada 95 ülkenin nüfusundan daha fazla. Aylardır gerçek işsiz sayısı bu 8 milyonun etrafında yapışıp kaldı. Son 13 aydır gerçek işsizlik oranı yüzde 20’nin altına bir türlü düşürülemiyor. Daha bu yılın başında Saray ve Sarayın damadı, yanında sivil toplum örgütlerinin başkanları pankartlarla, afişlerle seçim zamanı bu millete 2,5 milyon iş imkanı sunma sözü vermişlerdi. Yani 2,5 milyon kişiye iş vereceklerdi. Ama Eylül ayına geldik Eylül rakamlarına baktığımız zaman bırakın 2,5 milyon kişiye iş vermeyi, son bir yılda iş sahibi olan 623 bin vatandaşımız işini kaybetmiş.

SOSYAL SORUNLARA SEBEP OLABİLİR

Bu ülkenin umudu gençlerimize iş veremiyoruz. 20-29 yaş arasında okuma veya çalışma çağındaki gençlerimizden ne okulda ne de işte olanların sayısı, Eylül’de 4 milyon 293 bin olmuş. Üniversiteli işsizlerin sayısı ise 1 milyon 250 bin. Tekrarlıyorum. Son derece derin, yapışkan ve ciddi sosyal sorunlara sebep olabilecek bir işsizlikle karşı karşıyayız. Daha önce hiçbir krizde böyle bir durumla karşı karşıya kalmamıştık. Eylül ayında bir yıldır veya ondan daha uzun süre iş arayan, işsiz olan yurttaşlarımızın sayısı 1 milyon 156 bin kişi. Şimdi toplam işsiz sayısı içinde eğer bir yıldan fazladır iş arayanların sayısı yüzde 25’i aşarsa bu sadece ekonomik değil, sosyal sorunları da ciddi şekilde ağırlaştırmaya namzet bir durumdur. Aslında insanlarımızın ailelerini de yanlarına alarak yaşamlarına kıymasının arkasında bu gerçekler yatmaktadır.

TÜİK RAKAMLARINDA CİDDİ ŞÜPHELER VAR

Bugün bir kere daha tekrarlamak istiyorum. TÜİK’in bu rakamlarının da gerçeği yansıttığı konusunda ciddi şüphelerimiz var. Çünkü bazı veriler var ki çok uzun dönemde farklı eğilimler göstermesi gerekirken bir yıl içinde çok farklı bir yapı gösteriyor. Bunların en önemlilerinden biri de çalışma çağındaki nüfus sayısındaki artış karşılığında bunların ne kadarı işgücü piyasasına girmiş, iş aramaya başlamış, bu sayıdır. Geçen sene Eylül ayında çalışma çağındaki nüfus 792 bin kişi artmış. Bu 792 binin de 592 bini iş aramaya başlamış. Çalışma çağındaki nüfus bu yıl Eylül ayında 887 bin kişi artmış. Ama bunun sadece 193 bini işgücü piyasasına girip iş aramaya başlamış. Neden insanlar birdenbire çalışma çağındaki nüfus bu kadar artarken iş aramaktan vazgeçmişler? Bana mantıklı bir neden olarak şu gözüküyor; herhalde saraya ayıp olmasın diye… Herhalde damat bakan ve kayınpederi daha fazla üzülmesinler diye. Herhalde işsizlik rakamları yüksek gözükmesin diye…

TÜİK’İN AÇIKLAMASI GEREKİYOR

Aslında TÜİK tarafından üretilen bu rakamlar bir şeyi ortaya koyuyor. Geçen yılki kadar işgücüne katılan insan, yani çalışma çağına gelen insan iş aramaya başlasaydı bugünkü işsizlik rakamları 286 bin kişi daha fazla olacaktı. İşsizlik oranı da, TÜİK’in resmi rakamı olan 13,8 değil 14,6’ya çıkacaktı. Tekrar söylüyorum, bunların böyle bir senede çok büyük dalgalanmalar göstermemesi lazım. TÜİK’in buna net bir açıklama getirmesi gerekiyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir