Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ulaşmak için 3 farklı yol kullanabilirsiniz. Bu yöntemler Cumhurbaşkanı ve Cumhurbaşkanlığı birimlerine ait olan telefon numaraları, CİMER ve klasik posta yöntemidir. Cumhurbaşkanına ulaşmak için en garanti yöntem olarak ise sizlere CİMER’i önermekteyiz. Her türlü ihbar, istek, görüş, öneri ve şikayetlerinizi CİMER başvurusu ile bildirebilirsiniz. Ayrıca bilgi edinmek istediğiniz bir konu var ise bu işlemi de CİMER başvurusu ile gerçekleştirebilirsiniz.
Cumhurbaşkanına Telefonla Ulaşma
Cumhurbaşkanına cep telefonu ile ulaşmak için 0312 525 55 55 numarasını kullanabilirsiniz. Bu numara Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı santral numarası olup sizin istek, dilek ve şikayetlerinizi dinlemektedir. Dileyenler 0312 525 58 31 numarası üzerinden faks olarak da istek, dilek ve şikayetlerini bildirebilirler. Ayrıca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Paris’te gerçekleştirdiği bir konuşma esnasında ulaşım ile ilgili problemleri aktarılabilmesi amacıyla öncelikle dönemin Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’a ait olan 0532 218 47 77 numarasını paylaşmıştır. Ardından bir sürpriz daha yaparak kendisine ait olan 0533 748 32 54 numarasını CNN Türk canlı yayını esnasında paylaşarak vatandaşlardan gelecek olan talep, sorun ve dilekleri dinleyeceğini açıklamıştır. Erdoğan’ın kişisel telefon numarası olan bu numarayı açıklaması danışmanları tarafından şaşkınlıkla karşılansa da dileyen herkes bu numara üzerinden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile iletişim kurabilir.
Paylaştığımız numaralar dışında Cumhurbaşkanına dolaylı yoldan ulaşabileceğiniz numaralar;
• Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri: 0312 470 12 00
• Devlet Denetleme Kurulu: 0312 470 25 00
• Cumhurbaşkanlığı Basın Danışmanı: 0312 470 20 68
Posta Göndererek Cumhurbaşkanına Ulaşmak İçin:
Posta kullanarak Cumhurbaşkanı iletişim kurmak için gerekli adres Cumhurbaşkanlığı Külliyesi 06560 Beştepe-Ankara adresidir. Her ne kadar eski tip iletişim yöntemi olarak posta sistemi kullanılsa da Cumhurbaşkanı ile iletişim kurmak için sıklıkla tercih ediliyor. Cumhurbaşkanına iletmek istediğiniz mesajı yazarak zarfın içine koyunuz. Ardından sağ alt köşeye sizinle paylaştığımız adresi, sol üst köşeye ise gönderen kişinin adresi yazılarak PTT şubesine gitmelisiniz. Ardından posta işlemi için gerekli olan ücreti PTT’ye yatırarak mesajınızı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a iletebilirsiniz.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER)
CİMER bilişim ve iletişim hizmetlerini kullanarak Cumhurbaşkanlığının vatandaşların istek, dilek ve şikayetlerini bildirebildiği bir platformdur. Cumhurbaşkanına ulaşmak için sıklıkla kullanılan CİMER’e Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, Türkiye’de ikamet eden yabancılar ve mavi kart sahipleri başvuru yapabilir. Başvurular ise telefon, internet, mektup, faks ya da şahsen yapılabilmektedir. CİMER’e dilediğiniz her alanda soru, sorun, görüş ve önerilerinizi bildirebilirsiniz.
CİMER Online Başvurusu ile Cumhurbaşkanına nasıl ulaşırım:
CİMER internet üzerinden başvuru iki farklı şekilde yapılabilmektedir. Bunlardan ilki Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezine ait internet sitesi üzerinden başvuruyu yapmaktır. İkinci yöntem ise e-devlet üzerinden başvuruyu yapmaktır. Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezine ait internet sitesi üzerinden başvuru yapmak için;
• www.cimer.gov.tr adresini tarayıcınıza yazarak gidin.
• Ana sayfada yer alan “Başvuru Yap” kısmında yer alan formu doldurun.
• Belirtmiş olduğunuz telefon numarasına onay kodu gelecektir. Onay kodunu girip onayladıktan sonra 3 adımlı bir formla karşılaşacaksınız.
• İlk adımda sizden kimlik bilgileriniz, eğitim durumunuz, geri dönüş için e-posta adresiniz ve başvuru türünüz (İstek, görüş, öneri, ihbar, şikayet veya bilgi edinme hakkı) istenmektedir.
• İkinci adımda ise en fazla 1500 karakter kullanacak şekilde mesajınızı açık, net ve kısa bir şekilde yazmanız istenmekte. Ayrıca bu adımda eğer eklemek istediğiniz görüntü ya da dosya var ise eklemeniz istenmektedir.
• Son adımda ise başvuruyu tamamla adımı yer almaktadır.
Gerekli tüm bilgileri girdikten sonra mesajınızı CİMER’e gönderebilirsiniz. Ancak burada dikkat edilmesi gereken nokta mesajınızda davaya neden olabilecek hakaret, kötü söz, küfür gibi sözcüklere yer vermemelisiniz. Ayrıca ek olarak yüklenen dosyalarda müstehcen görüntüler yer almamalıdır.
CİMER E-Devlet Başvurusu
E-devlet üzerinden CİMER başvurusu yapmak için öncelikle e-devlet sistemine giriş yapmanız gerekmektedir. E-devlet sistemine PTT aldığınız şifre ile, mobil imza ile, e-imza ile, T.C Kimlik Kartı ile ya da internet bankacılığı ile giriş yapabilirsiniz. Ardından arama kısmına “Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi” yazarak Cumhurbaşkanlığına ait Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi sistemine yönlendirileceksiniz. Bu sayfada yer alan “Uygulamaya Git” butonuna tıklayarak yukarıda belirttiğimiz 3 adımlı forma kimlik bilgileriniz dolu şekilde ulaşabilirsiniz. Bu aşamadan sonraki adımlar yukarıdaki işlemlerle aynıdır. E-devlet ile CİMER başvurusu yapmanızın avantajı başvuru esnasında doldurmanız gereken bilgilerin birçoğunu sistemden otomatik olarak çekerek sizi form doldurma sorununda kurtarmasıdır.
CİMER’e Mektupla Başvuru
Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezine mektupla başvurularda mektubunuzu Başbakanlık, Bakanlıklar, Valilikler veya Kaymakamlıklarda yer alan Halkla İlişkiler Bürosuna teslim etmeniz gerekmektedir. Mektubunuzda mesajınızı açık ve net şekilde belirtip bir zarfın içerisine koymalısınız. Zarfın üzerinde ise başvuruyu yapan kişinin adı, soy adı, ikametgah adresi, telefon numarası ve imzası yer almalıdır.
Telefon ile CİMER’e Başvuru
CİMER’e cep telefonu ile başvuru yapmak için yapmanız gereken tek şey ALO 150’yi aramak. ALO 150’yi arayan kişilerden CİMER personeli kişisel bilgilerini (T.C Kimlik numarası, Anne kızlık soyadının ilk ve son harfleri) talep etmektedir. Gerekli bilgiler alındıktan sonra kişinin mesajı dinlenerek CİMER başvurusu tamamlanacaktır. ALO 150’yi aramak ücretli olup ücreti sabit bir telefon hattı ile aynıdır. Yani konuşma paketine sahipseniz ALO 150’yi aradığınızda sadece konuşma paketinizde yer alan dakikalar harcanacaktır. Bunun dışında ekstra bir ücret alınmamaktadır.
CİMER Başvurularında Kimlik Gizlemek Mümkün Mü?
CİMER başvurularınızı kim olduğunuzu bildirmeden gerçekleştirebilirsiniz. Başvuru esnasında başvuru türünü ihbar olarak düzenleyen kişiler kimliklerini gizleyerek ihbarlarını gerçekleştirebilirler. Kimlik bilgilerini gizleyerek ihbar başvurusunda bulunmak isteyen kişilerin başvuruları standart başvuru süreciyle aynı işlemektedir. Kimlik bilgilerini gözlemek isteyen kişilerin tek yapması gereken şey “Kimlik bilgilerim gizlensin” yazan kutucuğu işaretlemektir. Bu işlemi gerçekleştirirseniz kimlik bilgilerinize hiçbir şekilde bir başkası erişemez. Kimliğinizi gizleyerek yaptığınız başvurular sonucunda cevaplar ise formda belirtmiş olduğunuz e-posta adresine gelmektedir.
CİMER Başvuru Takibi
CİMER başvurularını takip etmek için başvuru işlemi tamamlandıktan sonra sistem tarafından size verilen CİMER sayısını bir yere not almalısınız. Bu sayıyı kullanarak www.cimer.gov.tr adresine gidip ana sayfada yer alan “Başvuru Sorgula” sekmesinde yer alan formu doldurup başvuru işleminde olduğu gibi cep telefonuyla onay işlemini gerçekleştirmelisiniz. Ardından CİMER sayısını belirtilen yere girerek başvurunuzun takibini gerçekleştirebilirsiniz.
CİMER başvuru takibini e-devlet üzerinden de gerçekleştirmek mümkündür. E-devlete giriş yaptıktan sonra Cumhurbaşkanlığı hizmetlerinden olan “Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) Başvuru Sorgulama” seçeneğine tıklayarak başvuru takibinizi kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz.
CİMER’e Yapılan Başvuru İptal Edilir Mi?
CİMER başvurularının iptali mümkün olup iptal işlemi için yeni bir CİMER başvurusu yapmanız gerekmektedir. İstek ve öneriden vazgeçilmesi, şikayet edilen durumun çözülmesi, mesajın içeriğinde sorun olması gibi çeşitli durumlarda CİMER’e yapılan başvuruları kişiler iptal etmek isteyebilir. İptal talebinde bulunmak için yapmanız gereken şey yeni bir CİMER başvurusu yaparak iptali istenen başvurunun tarih ve sayısıyla birlikte iptal talebini mesajda belirtmek. Mesajınız CİMER personeline ulaştıktan sonra iptalini talep ettiğiniz CİMER başvurusu iptal edilecektir.
CİMER Başvuruları Ne Zaman ve Nasıl Yayımlanır?
Çeşitli yollar kullanılarak CİMER’e yapılan başvuruların cevaplanması 3071 Sayılı Dilekçe Hakkı Kanuna göre 30 gün ve 4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanununa göre ise 15 iş günüdür. Bu süreç içerisinde Cumhurbaşkanına ulaşmak için gönderdiğiniz CİMER başvurularının yanıtı size e-posta aracılığıyla gönderilmektedir. Eğer belirtilen süreler içerisinde başvurunuza herhangi bir cevap alamazsanız yaptığınız başvurunun durumunu öğrenmek için yeni bir CİMER başvurusu yapabilirsiniz. Ya da bu durum karşısında Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunarak hakkınızı arayabilirsiniz.
Kaynak: Kamuilanlari.com