Gündem

Deprem Fırtınası Panik Yarattı ! Deprem Fırtınası Nedir ve Neden Oluşur?

Türkiye genelinde meydana gelen son depremler Kandilli Rasathanesi tarafından takip ediliyor ve veriler kamuoyu ile paylaşılıyor. Bugün açıklanan verilerin ardından vatandaşlar deprem fırtınasından dolayı paniğe kapıldı ve deprem fırtınası hakkında araştırmalar yapılmaya başlandı.

Knadilli Rasathanesi tarafından açıklanan veriler kapsamında Elazığ ve Malatya’da meydana gelen depremler sonrasında en fazla araştırılan konular arasında deprem fırtınası oldu.

Peki deprem fırtınası nedir? Deprem fırtınası neden oluşur? Detayları kamuilanlari.com olarak okuyucularımızla paylaşıyoruz.. 

DEPREM FIRTINASI NEDİR?

Deprem fırtınası “belirli bir bölgede bir hafta boyunca peş peşe meydana gelen depremler” olarak tanımlanmaktadır. Ayrıca deprem fırtınasındaki depremlerin şiddetlerinin birbirinden pek de fazla olmadığı gözlemlenir ve bu deprem fırtınalarının ana deprem ile bir alakası yoktur.

DEPREM FIRTINASI NEDEN OLUŞUR?

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir deprem fırtınaları hakkında açıklamalarda bulundu. Sözbilir açılamalarında Manisa’nın Kırkağaç ilçesinde yaşanan depremlerin İzmir- Balıkesir fay zonunda gerçekleştiğini, bu fayın diğer fayları da tetikleyerek deprem fırtınalarına neden olabileceğini belirtti. Ayrıca Sözbilir açıklamalarında deprem fırtınalarının neden olabileceğini değindi ve şu ifadeleri kullandı:

“Bunların içinde ana şoku oluşturan Soma- Kırkağaç fayının yanı sıra hemen yakınındaki KD- uzanımlı Gelembe fayı ve KB uzanımlı Akhisar fayında da kırılmaların başladığı anlaşılıyor. Bu fayları tetikleyerek yeni depremler oluşturabilir. Bu depremler bizim 2003 yılında bulduğumuz ve İzmir Doğanbey burnundan Balıkesir’e kadar uzanan ve ‘İzmir- Balıkesir fay zonu’ olarak isimlendirdiğimiz fay zonunun orta bölümünde gelişiyor. Bu nedenle bu zon üzerindeki normal faylar ile doğrultu atımlı faylar birlikte çalışarak yeni deprem fırtınalarına neden olabilir. Bu zon üzerindeki yapı stoğu ile fay ve zemin özellikleri karşılaştırılmalı ve ilgili kurumlar gerekli önlemleri almalı”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir