Gündem

EYT Yasası Meclis’ten Geçerse Kimler Emekli Olacak Kimler Olamayacak?

Emeklilikte Yaşa Takılanlar konusu TBMM’nin açılmasının ardından siyasilerin gündeminde daha çok yer almaya başladı. 

Kısa süre önce Cumhurbaşkanlığı tarafından atılan EYT Kurul adımı ile öne çıkan konuya dair değerlendirmeler gelmeye devam ediyor. EYT Yasası için yapılan son uyarı ise yasanın çıkması durumunda kimlerin emekli olup kimlerin olamayacağı konusunda oldu. 

EYT YASASI ÇIKSA BİLE EMEKLİ OLAMAYACAKLAR

Emeklilikte Yaşa Takılanlar ile ilgili yasa düzenlemesi çıksa bile bazı vatandaşlar emekli olamayacaklar. Bu konuya dair değerlendirmeler Posta Gazetesi yazarı Ekrem Sarısu’dan geldi.

EYT Yasasına ilişkin sorulara yanıt veren Ekrem Sarısu’nun açıklamaları şu şekilde;

Soru: 22 Ocak 1977 doğumluyum. Askerliğimin 8 ayını borçlanıp ödedim. Sigorta girişim 1997 senesine düştü. Ve şu anda 5387 gün primim var. SGK’dan baktığımda emeklilik yaşım 57 görünüyor. Eğer EYT (emeklilikte yaşa takılanlar) çıkarsa bana bir faydası olur mu?

Cevap: Ortada daha yasa tasarısı dahi yok. Şayet çıkarsa, EYT’den muhtemelen emekli olmak için aranan şartlardan yaş dışındaki şartları, yani sigortalılık süresi ve prim ödeme şartlarının yerine getirenler yararlanacaklar. Süre ve prim şartını henüz sağlayamadığınızdan EYT çıkarsa yararlanamazsınız. Ancak prim eksiğinizi (başlangıcınıza göre 5825 gün veya 5900 gün) tamamlamanız şartıyla, 2022’de 25 yıllık sigortalılık sürenizi dolduracağınız tarihten sonra bir EYT yasası çıkarsa yararlanırsınız.

EYT Yasası konusunda ise Türkiye modeli hakkında konuşuluyor. Bunun için dünya ülkelerinin modelleri incelenirken kesintili emeklilik yada kademeli emeklilik seçenekleri de masada. 

Kamuilanlari.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir