Gündem

İstanbul’a ihanet etmeye devam ediyorlar!

İstanbul Maslak’ta Hattat Grubu’nun 11 dönümlük arazi üzerinde 2003 yılında “İstanbul’un Eyfel Kulesi’ni yapıyoruz” sloganı ile tanıtımını yaptığı “Diamond of İstanbul” projesi, imara aykırı inşaatı nedeniyle yarım kalmıştı.

16 yıldır tartışılan proje için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İBB’yi devre dışı bırakarak yarım kalan gökdelen inşaatlarının önünü açmak için geçtiğimiz ay devreye girdi.

İdare mahkemesi tarafından alınan ve kesinleşen iptal kararı nedeniyle plansız kalan arazi için bakanlık, yeni imar planlarını hazırladı ve Cumhurbaşkanlığı 1 No’lu Kararnamesi kapsamında 19 Kasım 2019 tarihinde re’sen onaylayarak 27 Kasım günü askıya çıkardı.

Yeni planda parsel “Ticaret Alanı” olarak düzenlendi.

Kat yüksekliği de plan üzerinde 45 kat olarak gösterildi. Planlama alanında 2017 tarihli yapı ruhsatı ekindeki onaylı projelerine uygun olarak en az 300 araçlık otoparkın da İBB’ye devredileceği belirtildi.

“YETKİ İBB BAŞKANLIĞINDA”

Askı süreci içinde İBB, bakanlığın hazırladığı 1/5 binlik ve 1/1000 ölçekli imar planlarına karşı itiraz hakkını kullandı.

26 Aralık 2019 tarihinde Çevre ve Şehircilik İstanbul İl Müdürlüğü’ne İBB tarafından verilen itiraz dilekçesinde, bu alanda plan yapma yetkisinin İBB Başkanlığı’nda olduğuna dikkat çekildi.

Dilekçede “yapılaşma değerleri açısından çelişkiler olması, hangi emsal değerlerine göre yapılaşacağının belirtilmemesi ve usul yönünden plan yapma yetkisinin İBB başkanlığında bulunması” nedeniyle plana itiraz edildiği kaydedildi.

PEKİ CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN GÖKDELENLER İÇİN NE DEMİŞTİ?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 21 Ekim 2017 tarihinde Uluslararası Şehir ve Sivil Toplum Kuruluşları Zirvesinde yaptığı açıklamalarda şunları söylemişti;

“Kadim şehirlerin en önemli güzelliği, ana karakterlerini kaybetmeden yeniyi bünyelerinde eritmesi, özlerinden katarak yeniden yoğurmasıdır. İstanbul bu açıdan gerçekten müstesna bir şehirdir. Ama biz bu şehrin kıymetini bilmedik, biz bu şehre ihanet ettik, hala da ihanet ediyoruz, ben de bundan sorumluyum’’ demişti.

Erdoğan 27 Ocak 2017 tarihinde katıldığı şehircilik şurasında ise şunları söylemişti;

“İnsanların şehirler üzerinde hakkı varsa şehirlerin de insanlar üzerinde hakkı var. Ben dikey değil yatay mimariden yanayım. İnsan toprağa yakın yaşamalıdır” demişti.

Erdoğan’ın bu kadar söylemlerin üzerine bir de yine İstanbul’da gökdelen yaptırması akıllarda durgunluk yarattı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir