Gündem

KYK borçlarında detaylar belli oldu

Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İnsan Hakları Gününde yaptığı konuşmada öğrenci KYK borçlarının silinmesine ilişkin yeni bir düzenleme yapılacağının müjdesini vermişti. Bu açıklamadan sonra binlerce lira borcu olan 5 milyon öğrenci için bir umut kapısı aralanmıştı. 

Faizlerle üç katına çıkıyor

Recep Tayyip Erdoğan’ın müjdesini verdiği KYK kredi borçları eğitim döneminde öğrencilere destek olurken, aslında mezun olduktan sonra öğrencilerin ağır bir yükün altına girmesine sebep oluyor

Öğrenim kredisinden faydalanan beş milyon civarındaki kişiden 400 bine yakınının borcunu ödeyemediği belirtiliyor. Buna göre; ödenmeyen borcun ana parası da yaklaşık 2,1 milyar lira. Gecikme cezası ve faizlerle birlikte bu rakam altı milyar lirayı aşıyor.Ödenmeyen borçlara aylık yüzde 1,40 oranında gecikme faizi uygulanıyor. Bu sebeple borçlar, alınan kredinin iki, üç katına çıkıyor.

Faizler silinecek

KYK borcu bulunan kişilere kolaylak sağlamak amacıyla yeniden yapılandırılan KYK borçlarına ilişkin yeni düzenlemede, öncelikle borcunu ödeyemediği için hakkında kanuni işlem başlatılan 280 bin civarındaki kişi hakkındaki icra takipleri kaldırılacak, borca uygulanan gecikme cezası ve faizleri silinecek. Borcun ana parası ise taksitlendirilecek. Ödeyecek gücü olmayanlara işe girene kadar erteleme hakkı getirilecek. Bu süre içinde gecikme faizi işletilmeyecek.

Uygulamaya son verilecek

Ayrıca alınan yeni kararla Önümüzdeki eğitim öğretim yılından itibaren geri ödemeli Kredi uygulamasına son verilecek, ihtiyacı olan öğrencilerin mağdur edilmemesi için ise verilen ödemesiz burslar iki katına çıkarılacak.

2020’de burslar ne kadar olacak?

Öğrencilere verilen aylık 500 liralık burs ve kredi tutarı ise Ocak 2020’den itibaren 550 liraya yükseltilecek.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir