Gündem

Haber Az Önce SGK’dan Geldi; Emekli Olamayanlar İçin Yeni Formül! Başvuran Herkes Ödenen Tüm Primleri Nakit Olarak Geri Alabilecek! Başvuru İçin…

Türkiye’de emekli olma ve emeklilik ile ilgili düzenlemeleri gerçekleştiren kurumlardan biri olan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), emekli olmak kadar emekli olmamak konusunda da önemli yasalar ve şartlar belirliyor. Prim ödemelerinin tamamlayamayan ya da hizmet süresi veya yaş gibi kriterleri tutturamayan kişiler için düğmeye basmış olan SGK, yapılan prim ödemelerini nakdi olarak geri veriyor.

Emeklilik çalışan her bireyin en büyük hayali olsa da şartlar ne yazık ki, vatandaşların her zaman emekli olmasını mümkün kılmıyor. Emekli olamayan vatandaşların hak kaybını önlemeye yönelik bir yöntem geliştirmiş olan SGK, bu kişilere primlerini nakit olarak geri iade ediyor.

SGK, Prim ve Hizmet Yılını Tamamlayamayanlara Nakit Geri Ödeme Yapıyor

Belli bir süre çalışmış ancak hizmet yılı, yaş ya da prim gibi şartların herhangi birini tamamlayamamış olan kişiler emekli olamıyor. Bu emeklilerin ödediği primlerin hak kaybına uğramaması için düğmeye basmış olan SGK, 4A ya da 4B kapsamında başvuru yaptığı tarih itibariyle çalışmayan ve emeklilik için gerekli olan; yaş, prim ödemesi ve hizmet süresi şartlarından en az 2 tanesini tamamlamış olmalarına rağmen üçüncü tamamlayamayan kişilerin prim ödemelerini talep etmeleri halinde hesaplarına geri iade ediyor. 4B yani Bağ-Kur kapsamında ödenen tüm primleri geri iade eden SGK, 4A yani SSK kapsamında ödenen primlerde yılı esas alarak ödeme yöntemi gerçekleştiriyor. Bu bağlamda 2008 yılından önce SSK’lı olmuş olan herkes hem işçi hem de işveren primlerini geri alabilirken; 2008 yılından sonra SSK’lı olmuş alan herkes, sadece işçi primlerini geri alabiliyor.

SGK’dan Geri Ödeme Alabilmek İçin Başvuru Şartı Bulunuyor

Çeşitli nedenlerle emeklilik hakkından yararlanamayan kişilerin o güne dek yapılan prim ödemelerini geri vereceğini açıklamış olan SGK, başvuru yapan herkesin prim ödemelerini geri hesabına yatırıyor. Ancak, SGK’dan geri ödeme alabilmek için başvuru şartının muhakkak ve muhakkak yerine getirilmesi gerekiyor. Bu primleri toplu olarak geri almak isteyen vatandaşların başvuru için ikamet adreslerine en yakın Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüklerine ya da Sosyal Güvenlik Kurumu İlçe Merkezleri’ne dilekçe yöntemi ile başvuru yapması şartı aranıyor. Ardından bu konuda şartları taşıdığı onaylanan vatandaşlar, SGK tarafından onayı alarak, prim ödemelerini toplu ve nakit halinde geri alabiliyor. Öte yandan SGK; Genel Sağlık Sigortası için ödenen primler, doğum borçlanması, askerlik borçlanması veya yurt dışı borçlanması için yapılan prim ödemelerini hiçbir koşulda geri iade etmiyor.

İlgili Makaleler