Gündem

Haksız ticari uygulamalara yeni yönetmelik ile para cezası geliyor!

Ticaret Bakanlığı tarafından yayımlanan yeni yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yeni yönetmelik ile bakanlık parekende satışlardaki kuralları yeniledi, değiştirdi.

Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan yeni düzenleme ile hızlı tüketim mallarının satışı ve şube sayısı 200’den fazla olan zincir mağazalara, 250 metrekareden fazla satış alanına sahip şubelerinde uygulanmak üzere, tıbbi beslenme tedavisi gerektiren hastalıklara yönelik gıda ürünü satış yükümlülüğü getirme yetkisi verildi. Glütensiz ve laktozsuz ürünlere ulaşım bu kurallar ile çok daha kolaylaşacak. İşte tüm detaylar…

Bakanlık’tan perakende satışlara yeni yönetmelik!

Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan  “Perakende Ticarette Uygulanacak İlke ve Kurallar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” resmi gazete de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yayımlanan yönetmelikte üretici, tedarikçi ve işletmeler arasındaki ticari ilişkilerle ilgili konulara yer verilirken yapılan yeni düzenlemelerin kamuoyundan gelen görüş ve önerilerden yapıldığı belirtildi.

Bununla beraber haksız ticari uygulama olarak geçecek davranışlarda idari para cezalarının uygulanacağı işletmelere belirtildi.

Yönetmelik kapsamında belirtilen maddeler!

Karşı tarafın herhangi bir kişiden mal veya hizmet teminine zorlanması,

Kampanya maliyetinin, kampanyalı satış yapmak istemeyen tarafa yansıtılması,

Tarım ve gıda ürünlerinin tedarikinde ticari ilişkinin şartlarının, yazılı veya elektronik ortamda yapılan sözleşmeyle belirlenmemesi,

Sözleşmede tek taraflı değişiklik yapma yetkisi veren veya açık ve anlaşılır olmayan hükümlere yer verilmesi,

Ürün talebini doğrudan etkileyen herhangi bir hizmet verilmediği halde, karşı taraftan prim ve bedel alınması,

Üretim tarihinden itibaren 30 gün içinde bozulabilen tarım ve gıda ürünlerine yönelik siparişlerin, ürünün teslim tarihinden önceki 30 gün içinde iptal edilmesi, ürünlerinin tesliminden sonra bozulma gibi maliyetlerin karşı tarafa yansıtılması ve satılamadığı gerekçesiyle iade edilmesi,

İdari ve cezai yaptırımlara veya müşteri şikâyetlerine ilişkin maliyetlerin üretici veya tedarikçiye yansıtılması,

Kamu kurumlarına veya adli mercilere başvuruda bulunulduğu gerekçesiyle karşı tarafa ticari misillemelerde bulunulması,

İşletme ölçeği ile ürün ve faaliyetlerine ilişkin esaslı hususlarda gerçek dışı veya yanıltıcı açıklama veya bildirimde bulunarak karşı tarafın zararına sebep olunması, yasaklanarak, idari para cezasına bağlandı.

İlgili Makaleler