Ekonomi

Hakverdi: Yap-işlet-devret modeliyle vatandaşın rızkını yüzde 600 kârla yandaşa peşkeş çektiniz!

CHP Ankara Milletvekili Haydar Hakverdi Devlet Arşivleri üzerine TBMM’nde yaptığı konuşmasında adaletin geldiği noktaya ve Yap-işlet-devret modeliyle yapılan ihalelere değindi. ‘’Yap-işlet-devret modeliyle vatandaşın rızkını yüzde 600 kârla yandaşa peşkeş çektiniz’’ diyen CHP’li Hakverdi, Cumhuriyet Halk Partisi’nin yol, köprü yapılmasına karı olmadığını, karşı durdukları şeyin ‘’Hizmet sırasında yapılan soyguna karşı’’ olduklarını savundu.

Haydar Hakverdi, konu ile ilgili olarak şu ifadeleri kullandı;

“Şahsım” devletinde, AK PARTİ’li il, ilçe başkanları ve yöneticiler hâkim, savcı olarak atandı. Hukuk, iktidarın sopası hâline geldi, adaleti bitirdiniz. Millet adına vicdanıyla karar veren mahkemeler artık saray adına vicdansızca karar vermeye başladı, yargıya olan güveni bitirdiniz.

Yap-işlet-devret modeliyle vatandaşın rızkını yüzde 600 kârla yandaşa peşkeş çektiniz. Biz, hizmete karşı değiliz. Şimdi, diyeceksiniz ki: “CHP yola karşı, köprüye karşı.” Hayır. Hizmet sırasında yapılan soyguna karşı Cumhuriyet Halk Partisi, hizmet sırasında yapılan soyguna karşı. Biz “Çalıyorlar ama çalışıyorlar.” düzenine karşıyız; biz “Çalmadan, namusluca çalışıyorlar.” düzenini savunuyoruz. Millet açken, işsizlikten intihar ederken eşiyle birlikte beşer beşer maaşlar alıp bal tutup parmağını yalayan bürokratlar atadınız. O bal, sizinse diyeceğimiz bir şey yok ama halkınsa, o parmağınızla yaladığınız bal haramdır, haram; siz kavanozuyla götürdünüz.

Şahsım devletinin arşivinde israf var, zulüm var. Halkı açken sarayında lüks içinde yaşayan bizden değildir.

CHP Çanakkale Milletvekili ÖZGÜR CEYLAN: ”maalesef, sarayın mutfağında hazırlanmış, yıllarca şikâyet ettiğiniz faiz lobisinin değirmenine su taşıyan bir bütçeyi görüşüyoruz. Sayın Erdoğan, 19 Haziran 2018’de yaptığı konuşmada: “Bu kur filan bunların hiçbirisi bizim geleceğimizi belirleyen şeyler değil, bizim geleceğimizi biz belirleyeceğiz. 24’ünde siz bu kardeşinize yetkiyi verin, ondan sonra bu faizle, şununla, bununla nasıl uğraşılır göreceksiniz.” dedi, hepinizi hatırlamışsınızdır bu konuşmayı. 2014 seçimlerinde de “Bize oy verin Türkiye’yi uçuracağız.” demişti, peki, uçtu mu?

Kısa bir karşılaştırma yapmak istiyorum: 1980’lerde Güney Kore ve Türkiye’nin ekonomik göstergeleri benzerdi. Hatta o tarihlerde Türkiye’nin gayrisafi yurt içi hasılası Güney Kore’den tam yüzde 33 fazlaydı. Biz de kişi başına millî gelir 2.169 dolar, Güney Kore’de ise 1.711 dolardı. 2019’da biz de kişi başına millî gelir 9.042 dolar, Güney Kore’de ise 31.762 dolardır. Güney Kore insana, üretim ekonomisine yatırım yapmış ve geldiği yer ortada. Biz de durum ne? Saray, kamu-özel iş birliği projelerine, yandaş müteahhitlere yatırım yapmış, 1 liraya mal edilecek iş 5 liraya gerçekleşmiş. Türkiye’nin değil ama yandaşın uçtuğu kesin” dedi.

CHP Bayındırlık, İmar, Ulaşım ve Turizm Komisyonu Sözcüsü ve İstanbul Milletvekili Gökan Zeybek konu ile ilgili şu ifadeleri kullandı;

İlgili Makaleler