Gündem

Havai fişek fabrikasında ki patlamada 3’ü ağır 41 kişi yaralandı!

Sakarya’da bir havai fişek fabrikasında patlama meydana geldi. 150 kişinin çalıştığı fabrikada, ilk belirlemelere göre 3’ü ağır 41 kişinin yaralandığı bildirildi. Diğer taraftan havai fişek fabrikasında meydana gelen patlama dolayısı havaya karışan kimyasallar ile ilgili uyarılar gelmeye başladı.

Sakarya’da bulunan bir havai fişek fabrikasında büyük bir patlama meydana geldi. Hendek ilçesi Yukarı Çalıca mevkiinde bulunan havai fişek fabrikasında, saat 11.30 sıralarında büyük bir gürültüyle patlama meydana geldi. Sakarya’nın yanı sıra komşu il Düzce’den de duyulan patlamayla birlikte gökyüzüne dumanlar yükseldi. Havai fişekler, gökyüzünde ardı ardına patlamaya başladı. Patlamanın şiddetiyle fabrikanın yakınında bulunan bazı binaların camları kırıldı. Çevrede bulunan evlerde yaşayanlar büyük korku yaşadı.

41 KİŞİ YARALANDI

Son dakika gelen bilgiler arasında, havai fişek fabrikasında ki bu patlamalar nedeniyle 3’ünün sağlık durumu ağır olmak üzere 41 kişinin yaralandığı bildirildi. Yaralılar çevredeki hastanelere kaldırılırken, havaya karışan kimyasallardan dolayı uyarılar yapılmaya başlandı.

Konu ile ilgili bilgiler veren Dr. Alp Sirman Sakarya’daki havai fişek fabrikasındaki patlama ile ilgili önemli uyarılarda bulundu.

DENETİM YAPILMADIĞI BELİRTİLDİ

Fabrikanın denetimsiz olduğunu ve her yıl patlamalar yaşandığını belirten Dr. Sirman, “Sanayi sitesinde bu kadar patlayıcı depolanmamalı” dedi.

Dr. Sirman, patlama sonucu ortaya çıkan renk ve pırıltı veren kimyasalların dumanı de ilgili de önemli uyarılarda bulundu. “Yakın yerleşim bölgelerinin boşaltılması gerekebilir” uyarısı yapan Dr. Sirman, “Havada yüksek oranda kanserojen gaz olabilir” dedi.

METEOROLOJİ RÜZGARA GÖRE UYARI YAPMALI

İşte Dr. Sirman’dan çarpıcı uyarılar:
Bu fabrikanın ilk patlaması değil. Patlama çok güçlü olmuş ve basınç her yerden hissedilmiş. Havada yüksek oranda zehirli kanserojen gaz ortaya çıkmış olabilir. Rüzgar güneybatıdan esiyor. Kuzeydoğudaki yerleşim yerleri uyarılmalı. Meteoroloji rüzgara göre uyarı yapmalı. Rüzgar yerleşim bölgesine doğru gelirse boşaltmak mantıklı olabilir.

Patlama sesi yaklaşık 50 kilometre uzaklıktaki kentin birçok noktasından duyulurken, patlamanın ardından birçok kişi sokağa çıktı.

Bölgeye çok sayıda itfaiye ekibi ve ambulans sevk edildi. Bölgede önlem alan güvenlik güçleri, çevredekileri uzaklaştırdı. İtfaiye ekiplerinin müdahalesi sırasında da fabrikada havai fişekler patlamaya devam etti. Patlamanın etkisiyle fabrika binalarının kapılarının ve çatılarının uçtuğu görüldü.

İtfaiyenin yangına müdahalesi sürerken, bölgeye Düzce ve Kocaeli’den de takviye ekiplerin sevk edildiği bildirildi.

AFAD’DAN AÇIKLAMA

AFET ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD),Sakarya’nın Hendek ilçesinde havai fişek fabrikasında meydana gelen patlama sonrası çıkan yangına müdahale çalışmalarının devam ettiğini açıkladı.

AFAD’tan yapılan yazılı açıklamada, “Sakarya’nın Hendek ilçesinde bulunan bir havai fişek fabrikasında meydana gelen patlama sonrası AFAD, 112, İtfaiye ve Jandarma ekipleri bölgeye ivedilikle sevk edilmiş olup, yangına müdahale çalışmaları devam etmektedir” denildi.

KIZILAY BAŞKANI’NDAN GAZ UYARISI

Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık, havai fişek fabrikasında meydana gelen patlamanın ardından kimyasal gaz uyarısında bulundu.

Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık, Sakarya’nın Hendek ilçesinde meydana gelen havai fişek fabrikasıyla ilgili kimyasal gaz uyarasında bulundu.

Kınık, “Patlamanın yaşandığı bölgeye yakın yerleşim yerlerindeki insanların evlerine girip, kapı ve pencerelerini kapatarak dumanı solumaması gerekiyor. Yoğun duman varsa kapı eşiklerine ıslak havlu koyulabilir. Kimyasal olarak sağlığı olumsuz etkileyebilecek bir gaz” dedi.

3 PATLAMA OLMUŞ

2009, 2011 ve 2014 yıllında aynı fabrikada patlamalar olduğu ortaya çıktı. 2014 yılında da aynı havai fişek fabrikasında meydana gelen bir patlamada 1 kişinin hayatını kaybettiği 2 kişinin ise yaralandığı öğrenildi.

AK PARTİLİ ÇELİK: TÜM DUALARIMIZ ONLARLA

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Sakarya’nın Hendek ilçesinde havai fişek fabrikasında meydana gelen patlama sonrası çıkan yangına ilişkin, “Havai fişek fabrikasında canlarımız var. Allah hepsini korusun” dedi.

AK Parti Sözcüsü Çelik, Twitter hesabından, Sakarya’nın Hendek ilçesinde havai fişek fabrikasında meydana gelen patlama sonrası çıkan yangına ilişkin açıklamada bulundu. Çelik, “Dualarımız canlarımızla. Sakarya Hendek´te patlama olan havai fişek fabrikasında canlarımız var. Allah hepsini korusun. Tüm dualar ve gayretler onlar için.” ifadesini kullandı.

SAKARYA VALİSİ’NDEN İLK AÇIKLAMA

Sakarya Valisi Çetin Oktay Kaldırım, havai fişek fabrikasındaki patlamaya ilişkin, “Fabrika sahibinden aldığımız bilgiye göre içeride yaklaşık 150-200 arası insan var ama patlamalar devam ettiği için müdahale edilemiyor.” dedi.

Vali Kaldırım, “Fabrika sahibinden aldığımız bilgiye göre içeride yaklaşık 150-200 arası insan var ama patlamalar devam ettiği için müdahale edilemiyor. Olayı yakından takip ediyoruz. Bütün çevre güvenliğini aldık, vatandaşların yaklaşmasına müsaade etmiyoruz. Gelişmeler hakkında kamuoyunu bilgilendirmeye devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.

Vali Kaldırım daha sonra yaptığı açıklamada, “200’e yakın işçi çalışıyor, 10 yaralı var” dedi.

SAKARYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI’DAN AÇIKLAMA

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, Habertürk TV’ye yaptığı açıklamalarda, “Uzun yıllardır hizmet veren havai fişek fabrikasında 11.15 civarında patlama oldu. Yaralılarımızı çıkarıyoruz, çevre illerden destek alıyoruz. Bir yandan yangını söndürmeye çalışıyor, diğer yandan mühimmat deposunu soğutmaya çalışıyoruz. Patlamalar halen devam ediyor” dedi.

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, “Yangın devam ediyor. Çevre illerimizden yardım istedik. Patlamalar, yangın devam ediyor. Yaralılarımız var. Yoğun bir çalışma içerisindeyiz” diye konuştu.

BAKANLAR BÖLGEYE GİDİYOR

Hendek’teki havai fişek fabrikasındaki patlamalar üzerine İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk olay yerine gidiyor.

İlgili Makaleler