Kamu Haberleri

Herkes Merkez Bankası’ndan Çıkacak Faiz Kararı Beklerken, O Açıklama İle Merkez Bankası Toplantısı Öncesinde Gözler Reuters’e Çevrildi!

Türkiye’de bir süredir dalgalı seyreden ekonominin önüne geçebilmek için sık sık faiz ile oynamaya başlamış olan Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), 2022 yılının üçüncü ayı için faiz kararı alacağı toplantı tarihini açıkladı. O toplantı öncesinde gözler bir kez daha İngiliz haber ajansı Reuters’e çevrildi.

Para Politikaları Kurulu (PPK) toplantısı için tarih veren Merkez Bankası, 17 Mart 2022 Perşembe günü yapılacak toplantı öncesinde faiz kararına yönelik tahminlerin artmasına neden olur hale geldi. Faiz tahminleri her zaman tutmasıyla ünlü olan Reuters haber ajansı ise, mart ayına yönelik Merkez Bankası’nın faiz kararı tahminini de açıkladı.

Merkez Bankası Toplantısı Öncesi Gözler Ankara’ya Çevrildi

Bir süredir “Faiz Netice Enflasyon Sonuç” çıkarımı ile Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB)’nın faiz kararlarında art arda indirim yapılmasını ortaya çıkarmıştı. Yarın 2022 yılının üçüncü faiz kararını açıklayacak olan TCMB’nin toplantısı öncesinde gözler Para Politikaları Kurulu (PPK)’na çevrildi. Merkez Bankası’nın faiz kararının ne olacağı yönündeki tahminler giderek artarken, bir tahmin de Reuters’tan geldi. Merkez Bankası’nın bir kez daha yüzde 14 oranında tutacağı yönündeki görüşlerin arttığı şu günlerde Reuters’in anket sonucu herkesin ilgisini bir hayli çekti. Öte yandan Merkez Bankası’nın tahminin gerçekleşmesi halinde para piyasalarında neler olacağı da ortaya çıktı.

Reuters Merkez Bankası Faiz Kararı Tahmini Açıkladı

Her ay Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Para Politikaları Kurulu (PPK) toplantısı öncesinde tahminini açıklayan Reuters, geleneğini bozmadı. Toplantı öncesinde piyasa aktörleriyle Merkez Bankası faiz kararına dair bir beklenti anketi yapan Reuters, faizlerin sabit kalacağı yönündeki tahminini açıkladı. Reuters’in bu anketinin ardından faizin sabit kalmasının piyasalar üzerindeki etkisi merak edilmeye başlandı. Bu konuda değerlendirmeler yapan uzmanlar, TCMB’nin kararı kadar Merkez Bankaları Sistemi (FED)’nin faiz kararının da önemli olduğuna dikkat çekti. Bu bağlamda; TCMB’nin faizi sabit tuttuğu bir tabloda FED’in 25 baz faiz artırımı gerçekleştirmesi halinde dolarda herhangi bir atak almayacağı öngörülmeye başlandı. Öte yandan FED’in olası bir 50 baz puanlık faiz artışının piyasaları altüst edebileceği uzmanların ortak görüşleri arasında yer aldı.

İlgili Makaleler