GündemSağlık

Hükümetin sağlık politikaları TBMM’de tartışıldı!

İYİ Parti Eskişehir Milletvekili Arslan Kabukcuoğlu Türkiye Hudut ve Sahiller Genel Müdürlüğü, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihazlar Kurumu, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı konusunda söz alarak konuştu. TBMM kürsünde konuşan Kabukcuoğlu şu ifadeleri kullandı;

HASTANE YAPIMI

Covid-19 ilk kez 31 Aralık 2019’da Çin’in Wuhan kentinde rapor edilmiş, 11 Mart 2020 tarihinde Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi olarak ilan edilmiştir. Ülkemizde Sağlık Bakanlığı alarma geçmiş, sağlık ordusu dört elle görevine sarılmıştır. Pandeminin kontrolden çıkmasıyla 21 Mart 2020 tarihinde kısmi sosyal sınırlandırmalar getirilmiştir. Ekonominin 2018 yılından itibaren uğradı zorluklar, kötülükler nedeniyle pandemi içinden daha da çıkılmaz hâle getirilmiştir. 18 Kasım 2020 tarihinde alınan tedbirler yönünden 1 Aralık 2020 tarihinde yeni sosyal sınırlandırmalar konulmak zorunda kalınmıştır. İnşaat sever Hükûmetimizin pandemi döneminde ihtiyaç olduğu gerekçesiyle Türkiye’nin ihale alır şirketlerine, 7 tanesi 21/b ihale maddesiyle alelacele hastane yaptırırken belediyelerin yaptığı hastanelere izin vermediği gibi yine bu dönemde Sağlık Bakanlığının tahliye ettiği hastaneleri de derhâl yıkmaya başlamıştır.

Şehir hastaneleri süresince atıl hâle gelen hastane yatak sayısı 12 bin adettir. Hiç şehir hastanesi yapılmasa Sağlık Bakanları huzur içerisinde görevlerini yerine getireceklerdir.

Ülkemizde Covid-19 PCR test sayısı yeterli olmamıştır. Pandeminin başlangıcında test sayıları artırılsa idi asemptomatik virüs yayan hastalar erken tanınacak, toplumdaki hastalık yayılımı fazla olmayacaktı. Günde 30 bin civarında yeni vakanın tespit edildiği ortamda 100 bin yatak daha yaratsanız neye yarar? Bu, akla zarar bir politikadır. Olması gereken, hastaneye verilecek parayı teste vermektir, toplumsal hareketliliği sınırlandırmaktır. Dar gelirlilere verdiğiniz 6 milyar lira biraz daha fazla tutulsaydı durum, eminim, daha da farklı olurdu.

ÜLKELERE GÖRE ÖLÜM ORANLARI

Seçilmiş bazı ülkelerde pandemi verilerini inceleyecek olursak; Amerika Birleşik Devletleri’nde 1 milyon nüfusa düşen test sayısı 654 bin, Almanya’da 1 milyon nüfusa düşen test sayısı 363 bin, İran’da 74 bin, Japonya ve Güney Kore’de -onlar çok müstesna- 29 bin ve 61 bin. Bunun yanında, Amerika’da 67 hastadan 1’i ölüyor, Almanya’da 48 hastadan 1’i ölüyor, İran’da 40 hastadan 1’i ölüyor, Japonya’da 80 hastadan 1’i ölüyor, Güney Kore’de 86 hastadan 1’i ölüyor; bizde 140 hastadan 1 kişi ölmüştür. Bu, bence Türk sağlık sisteminin, Türk sağlık çalışanlarının başarısıdır. Buradaki ölüm oranının düşük olmasında onların payı büyüktür.

Sağlık çalışanları şimdiye kadar 230 şehit verdi. Sağlık çalışanlarının yakalandığı hastalık ve ölüm oranı, toplumdaki hastalık ve ölüm oranından çok fazladır. Hasta olanlara acil şifalar, hayatını kaybedenlere rahmet dilerim.

İlgili Makaleler