İhtiyaç kredisi kullanacaklar dikkat! TCMB sınırlama getiriyor

Artan ihtiyaç kredileri dolayısıyla Merkez Bankası (TCMB) tarafından sınırlama getiriliyor. İhtiyaç kredilerine sınırlama getirmek isteyen Merkez Bankası’nın cari açık, enflasyon ve ticaret dengesi gözetilerek bir önlem alınması öngörülüyor.

İhtiyaç kredileri 2020 yılı Ocak ayında hızla artmaya başladı. Yüzde 30 arttığı söylenen ihtiyaç kredileri Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) güdümüne takıldı. Bilindiği üzere Türkiye’de birçok tüketim malzemeleri ithal olarak geliyor. Tüketimi arttıran unsur olarak görülen ihtiyaç kredilerinin artması ile de ithal ürün taleplerinin artmasına neden olabileceği düşünülüyor. Bu anlamda Merkez Bankası, artan ihtiyaç kredi tutarlarını azaltmak için sınırlama getirmeye hazırlanıyor.

HEDEF İTHALAT TALEBİNİ KISMAK

Kredi sınırlamasının üretime olumsuz etki edecek herhangi bir adımın söz konusu olmayacağını belirtilerek, bazı kalemlerde artan ithalat talebinin kısılmasının hedeflendiğini kaydetti. Ayrıca ekonomik büyümeye olumsuz etkinin “hiçbir şekilde” olmayacağının altını çizildi.

TCMB KONU HAKKINDA YORUM YAPMADI

İhtiyaç Kredisi büyümesinin düşük ZK oranları ve daha yüksek faizle teşvik edildiği yeni sistem TCMB tarafından geçen yıl Ağustos ayında devreye alındı.

Sistem daha sonra kredi büyümesinin hesaplanmasında tüketici fiyat endeksinden arındırılmış hesaplamaya geçildi. Ayrıca uzun vadeli ticari kredileri ve konut kredilerini teşvik edecek şekilde güncellendi.
TCMB’nin son değişikliği ise sistemin yabancı para ZK’lar için de kullanılması oldu.

İhtiyaç kredileri tüketimi artıran unsurlar arasında yer alıyor ve tüketimdeki artışın bir kısmı ithalat talebi yarattığı için cari açığa olumsuz yansıyabiliyor. Aynı zamanda iç talebin kuvvetlenmesi enflasyonu da artıran unsurlar arasında yer alıyor.

Eğer Merkez Bankası tarafından öngörülen düzenleme hayata geçerse, bankalar artık kredi kullandırırken çok sık eleyip dokumak zorunda kalabilecek. Ve ihtiyaç kredi tutarlarında limit azaltılacak. Bu şekilde kredi kullanacak vatandaşlar, ihtiyacı olan asıl krediye ulaşması zorlaştırılacak.

Exit mobile version