EkonomiGündem

İhtiyaç Kredisi Faiz Oranları İçin İndirim Üstüne İndirim

Şubat ayı itibarıyla ihtiyaç kredisi faiz oranı taban puanı düştükçe düşüyor. Buna göre taban puan 0,89 ile son yılların en düşük seviyesine geriledi. Bu bağlamda yüksek faizden kredi kullananlar yeniden yapılandırma için başvuru yapıyor.

Merkez Bankası tarafından son 6 toplantıda peş peşe faiz indirimiyle, politika faizi yani piyasa açısından belirleyici faiz oranı yüzde 11.25’ten yüzde 10.75’e geriledi. Bu bağlamda indirim kapsamında Merkez Bankası’nın seriye bağladığı indirimler; tüketici, konut ve taşıt kredilerine de yansıdı.

EN SON 2013 HAZİRAN AYINDA GÖRÜLMÜŞTÜ

Ayrıca özellikle ihtiyaç kredi faizleri yüzde 0,89’a (ING ve TEB) kadar indirim yapıldı. Ayrıca bu seviyelere en yakın oranlar ise 2013 yılının Haziran ayında görülmüştü.

Merkez Bankası’nın verilerine göre; Haziran 2013’te yıllık ortalama tüketici kredi faizleri yüzde 11.78’i test etmişti. Bu da aylık ortalamada yüzde 0.98’e işaret ediyor. Ancak o dönemde de bugünkü gibi daha düşük faizle kredi veren bankalar bulunuyordu. Hatta yüzde 0.83’le kredi verenler dahi vardı. Bugünse kredi faizleri bu seviyelere oldukça yaklaştı. Daha 1.5-2 yıl öncesinde aylık tüketici kredi faizleri yüzde 3’leri aşmıştı.

FAİZ 0,89 DÜZEYİNDE

Konu ile ilgili olarak indirim kapsamında ihtiyaç kredisi taban faiz oranları Şubat ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 52 düşüş yaşadı. Bununla beraber bankalar tarafından verilen en düşük faiz oranı 2019 yılı Şubat ayında 1,89 iken 2020 yılı Şubat ayında 0,89 düzeyinde. İhtiyaç kredisi taban faiz oranının yüzde 2,45 ile son yılların en yüksek seviyesine ulaştığı 2019 ve 2018’in eylül, ekim ve kasım aylarında ihtiyaç kredisi kullananlar harekete geçti. Kullanıcılar düşük faizden yaralanabilmek için, yeniden yapılandırma başvurusu yapıyor.

3 BİN 370 LİRA TASARRUF

İhtiyaç kredisi borçlarının yapılandırılmasıyla küçük meblağlarda bile faizden tasarruf edilebildiğini belirten Kredi Ürün Müdürü Ersin Yaşar açıklamalarında şu ifadelere yer verdi:

“Örneğin, geçtiğimiz yıl şubat ayında 24 ay vade ile 20 bin TL’lik ihtiyaç kredisi kullanan bir kişi en düşük faiz oranı olan yüzde 1,89 üzerinden kredisini almış olsaydı, ödeyeceği toplam tutar 2 yılsonunda 26 bin 155 TL olacaktı. Ancak bugün, kalan bir yılık borç için yapılandırmaya giderse mevcut kredi faizi oranı yüzde 0,89 üzerinden 3 bin 370 TL tasarruf sağlamış olacak. Kredi yapılandırması yalnızca güncel faiz oranlarından maliyet avantajı sunmuyor, ayrıca farklı bankalardaki kredilerin tek bir bankada toplanmasına ve esnek bir planın oluşturulmasına da olanak sağlıyor”

İndirim Üstüne İndirim Yapıldı
İndirim Üstüne İndirim Yapıldı

YAPILANDIRMA SÜRECİ

Ayrıca Yaşar açıklamalarında tüketicilerin ihtiyaç kredisi borçlarının iki şekilde yapılandırılarak kapatılabildiğini ifade ederek şöyle devam etti:

“İlk yapılandırma türü, yüksek faiz oranından çekilen kredilerin, güncel düşük faiz oranı üzerinden kapatılmasıyla tasarruf sağlamaya yönelik yapılıyor. Banka bu durumda krediyi peşin olarak kapatarak güncel faiz oranlarından hesaplama yaparak en uygun vadeye göre borç yeniden yapılandırılır. İkinci yapılandırma şekli ise kullanılan kredi ya da kredi kartı borçlarının daha rahat bir ödeme planıyla yapılandırılmasına yöneliktir. Kredi borçları ve gelir durumu bankaya beyan edilerek yapılandırma süreci başlatılabilir.”

Son dakika gelişmeleri güncel, kamu haberleri ve personel alım ilanlarını mobil uygulamamız üzerinden anlık olarak haberdar edeceğiz. Mobil uygulamamızı ücretsiz indirmek için TIKLAYIN.

Kamuilanlari.com | ANKARA

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir