EkonomiGenelGündem

İkinci el araba fiyatları ne zaman düşer? Sıfır araç stokları ikinci el piyasasını nasıl etkiliyor?

İkinci el otomobil fiyatları sıfır araç fiyatlarını geçmiş durumda. İkinci el arabalar yatırım aracı mı oluyor? Neden ikinci el araba fiyatlarında bu kadar yükselme oldu? İkinci el otomotivde neler oluyor? İkinci el araba fiyatları ne zaman düşer? Sıfır ve ikinci el araçların piyasa durumları ile ilgili soruları, İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Dernek Başkanı Hayrettin Ertemel yanıtladı.

Pandemi sürecinde hem yurt içinde hem yurt dışında otomobil fabrikaları durdu. Dolayısı ile Türkiye’de otomobil girişlerinde sıkıntı oldu. Araba bayilerinde yok denecek kadar araç sayılarında azalma oldu. Peki, neden ikinci el otomobillerde bir hareketlenme var? Taşıt kredi faiz oranları düşerken sıfır araç fiyatlarında neden yükselme oldu? İkinci el araba fiyatları ne zaman ve nasıl düşer? Soruları yanıtlayan İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Dernek Başkanı Hayrettin Ertemel, ikinci el araba fiyatlarında ki bu hızlı yükselişin sebepleri olarak bazı önemli açıklamalarda bulundu.

Soru: İkici el otomobil fiyatlarında neler olur? Ne oluyor da ikinci el araç fiyatları sıfır araç fiyatlarını geçiyor? Otomobil piyasasında hangi dengeler var? Dengeler neden bozuldu?
Hayrettin Ertemel bu soruya şu açıklamaları ile cevap verdi;

ARABA FİYATLARININ YÜKSELMESİNİN ESAS NEDENİ!

‘’Konuyu şöyle özetlemek gerekirse, bu gelinen noktada önemli olan tarih 2018. 2018 yılında sıfır araç fiyatları ile alakalı bayilerin kur artışından dolayı az talep olacağını düşünerek, 2019 yılı ile alakalı siparişleri az geçtiler. 2019 yılının ikinci yarısından itibaren de kur fiyatlarının normal seviyelere gelmesi, faizlerin düşmesi ile birlikte sıfır araç fiyatları tekrar hız kazandı. Fakat 2019 yılında ki az sipariş geçilmesinden dolayı bu mevcuttaki stoklar bir anda eridi.

2020 yılına geldiğimiz zamanda, pandemi sürecinden dolayı araba üretimleri kısmen durdu. Bundan dolayı da Türkiye’ye sıfır araç girişleri çok az oldu. Yani konunun esas çıkış noktası burası’’ dedi.
Ertemel’e Otomobil Araç Satışları federasyonu Başkanı Aydın Erkoç’un ‘’Sıfır araçlar bayilerden alınıyor. Yatak yorgan mağazalarında 50 bin kartla satılıyor’’ sözleri hatırlatılarak ‘’nasıl oluyor bu’’ sorusu yöneltildi. Ertemel bu konu ile ilgili olarak şu açıklamalarda bulundu;

İKİNCİ EL ARAÇ FİYATLARI NEDEN YÜKSELDİ?

‘’Şöyle oluyor! Ben bu konuyu biraz izah etmek isterim. Bazı fırsatçılar bayilere gidip sıfır araca yazılıp sipariş veriyorlar. Daha sonra, stokta araç kalmadığını bilen bu fırsatçılar, aldıkları bu sıfır araçların üzerine faiz koyup satma yoluna gidiyorlar. Yani konunun esasında, ikinci el otomobil satıcılarıyla hiçbir alakası olmadığı halde araba bayilerini ilişkilendirmeye çalışıyorlar. Otomobil fiyatlarında ki bu spekülatifi yapan kişiler sıfır araç bayileri değil, ikinci el araba alıp satan fırsatçılardır’’ dedi.


Soru; ikinci el araba fiyatları daha da yükselir mi?

İKİNCİ EL OTOMOBİL FİYATLARI NE ZAMAN DÜŞER?

‘’Şu anda ikinci el araba fiyatlarında bir balon oluşmuş durumda. İkinci el otomobil fiyatlarının bu çizgide stabil olarak gideceğini kesinlikle öngörmüyoruz. İkinci el araba fiyatlarında, sıfır araçların piyasaya tekrar girmesi ile ciddi oranlarda düşüş yaşanmasına neden olacaktır. Yani yeni gelecek sıfır araçlar talebi karşılayacak şekilde piyasaya girerse, ikinci el fiyatlarında ciddi oranlarda bir düşüş gerçekleşeceğini düşünüyoruz’’ dedi.

STOKLARDA ARAÇ NEDEN BİTTİ?

Ertemel, bayilerin neden stok tutmadığına dair bazı bilgilerde paylaştı. Döviz kurlarında ki artıştan dolayı sıfır araçların fiyatlarında olağan üstü bir artış olduğuna vurgu yapan Ertemel, ‘’daha önce 1 milyon TL’ye 4 araç alabilirken, şimdi o bayi aynı fiyata sadece 2 tane araç stokuna çekebiliyor’’ dedi.
Soru; Artık bina altlarında otomobil satıcıları-galericiler olmayacak. Bu kanunun yürürlüğe girmesi ile ikinci el araba fiyatları nasıl etkilenecek?

‘’Böyle bir kanun 9 Haziran’da yürürlüğe girdi. Bu tabi ki beklenen bir süreçti otomobilciler açısından. Bizlerin devletinden beklediği ve istediği şudur ki, şu anda hali hazırda, İstanbul’da 2500-3000’e yakın otomobil satıcısı var. Şehir içerisinde ve apartman altı diye tabir ettiğimiz yerlerde. Bu yerlerde yaklaşık 20-25 bin kişi çalışıyor. Dolayısı ile devletten, ortada mağduriyetlerin oluşmaması için yeni bir çalışma yapılmasını bekliyoruz’’ dedi.

İlgili Makaleler