Gündem

İkinci El Araç Piyasası Eski Hareketli Günlerine Geri Döndü! İkinci El Araçlar Zamlanacak Mı? İkinci El Araç Piyasasındaki Nisan Artış Yüzdesi…

Tüm dünyada devam eden ve en çok da otomotiv sektörünü etkileyen çip krizi birinci el araç piyasasını yükseltirken; yükselen birinci el araç piyasası, ikinci el araç satışlarını yeniden şahlandırdı. Konuyla ilgili araştırma gerçekleştiren Indicata isimli şirket, ikinci el araç satışında nisan ayı rakamlarını açıkladı.

Indicata yaptığı araştırma ile bu ayın satışlarının hem bir önceki aya hem de bir önceki yılın aynı ayına göre artış gözlendiğini ve piyasanın yeniden hareketlenmeye başlamasının sağlandığını gösteren rakamlar verirken; aynı zamanda sürücülerin alış eğilimini de ortaya çıkardı.

İkinci El Araç Piyasasında Hareketlilik Yeniden Başladı

Bir süredir otomotiv sanayisinde yaşanan çip krizi nedeniyle vatandaşların sıfır araç almasının önüne geçen fiyatların ortaya çıkması, ikinci el araç piyasasını bir kez daha hareketlendirdi. Bu kapsamda ikinci el piyasasına ilişkin Indicata’nın yayınladığı ikinci el online pazar raporu, bu hareketliliğini başladığını rakamsal olarak da gözler önüne serdi. Bu rapor doğrultusunda; ikinci el araç satışlarında mart ayına kıyasla nisan ayında yüzde 29 oranında artış yaşanır iken; geçen yılın nisan ayına kıyasla bu artış oranı yüzde 34 oldu. Aynı zamanda son 3 yılın ortalamasına bakıldığında artış yaşayan ikinci el araç piyasası yüzde 39 artış kaydederek, son dönemlerin en hareketli anlarını yaşamaya başladı. Bunun yanı sıra raporda yer alan başka bir detay, geçen ay ikinci el araç satışlarında ilana çıkan 325 bin 312 aracın 191 bin 401 adedi satıldı. Satılan araçların yüzde 82’si binek araç iken; yüzde 18’i hafif ticari araçlar oldu.

İkinci El Araç Piyasasındaki Hareketlilik Otomobil Fiyatlarını Yükseltti

Indicata aynı zamanda, ikinci el pazarında en çok satışı gerçekleşen ilk 32 markanın 258 modeline ait 2 bin 543 varyantın 2010-2021 model yıllarındaki 123 bin 800 ilanının fiyat değişimlerini mercek altına alarak, ikini el araçların artışlarını da hesapladı. Bu kapsamda ikinci el araç sektöründe fiyatlar bir önceki aya göre yüzde 4 oranında artarken; nisan ayında en çok satılan araç türü ise 115 bin 533 satış ve yüzde 60,4 payla dizel olan araçlar oldu. Öte yandan bu pay oranı benzinli araçlarda yüzde 36,5 olarak gerçekleşirken, geçtiğimiz ay 69 bin 927 benzinli araç satıldı. Ayrıca otogazlı araçların satış rakamı 1.702 olurken; elektrikli otomobillerin satış rakamı 583 oldu.

İlgili Makaleler