Gündem

İkinci el araç satışı yapanlara Ticaret Bakanı Mehmet Muş’tan uyarı geldi: “Yeni bir paket hazırlığı var, ilanlar takibimizde!”

2021 yılının sonunda yükseliş trendine giren para piyasaları ile altın piyasası, gündelik hayat akışına yüksek oranlı zamlar ile tesir etti. Yapılan zamlarda nasibini alan sektörlerin başında gelen otomotiv sektörü hem ikinci el hem de sıfır kilometre araçların satış fiyatlarında ciddi artışların meydana gelmesine yol açtı.

Hali hazırda zamlı fiyatlardan satışa sunulan araçlar, yeni dönemde etkisini giderek arttıran çip krizi sebebi ile daha da zamlandı. Ek olarak sıfır kilometre araçları ikinci el otomobil pazarında yüksek fiyatlardan satışa sunan bazı fırsatçılar, yeni dönemde uygun fiyatlı araç sahibi olunmasını nerede ise imkansız kıldı.

Otomobil pazarında gözlenen fahiş fiyatlandırmalardan sonra devreye giren Ticaret Bakanlığı, fırsatçılıkların önüne geçmek amacı ile yeni bir kanun düzenlemesi yaptı. Geçtiğimiz günlerde evreye giren yeni kanuna göre ikinci el otomobil satışlarına 6 ay ve 6 bin kilometre sınırlandırılması getirildi. Yürürlükte olan yeni düzenlemeye ilişkin yeni açıklamalarda bulunan Ticaret Bakanı Mehmet Kuş, ikinci el araç satıcılarına seslendi.

SOSYAL MEDYA PAYLAŞIMLARINI YORUMLADI!

Geçtiğimiz günlerde araç satışlarına ve yeni düzenlemeye ilişkin açıklamalarda bulunan Ticaret Bakanı Mehmet Kuş, sektöre ilişkin birçok yanıltıcı bilginin kamuoyuna yansıdığına dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı: “Çekilen bir videoda ‘arabalar kilometrelerini doldurmak için İstanbul- Edirne arasında gidip geliyorlar’ dendi. Burada kilometrenin doldurulması yetmiyor, bir de 6 aylık bir bekleme süresi var. Dolayısı ile video gerçeği yansıtmıyor. Şu an herkesin bir sosyal medya hesabı var ve paylaşılan görüntüler bir şekilde viral oluyor. Ancak gerçek öyle değil. Bunun takibini biz yapıyoruz.”

YENİ PAKET HAZIRLIĞI!

Yeni araç satış kanununa ilişkin açıklamalarına devam eden Ticaret Bakanı Muş, araç satış sitelerine eklenen ilanların takibi amacı ile bakanlıkta özel olarak bir birimin oluşturulduğunu ifade etti. Bakan Muş açıklamasına şu ifadeler ile devam etti: “Sayın Elitaş ile görüştük. Mustafa Elitaş’ın çalışmaları yönettiğini öğrendim. Şu an yeni bir paket hazırlığı var. Ekim ayının 20’si gibi yürürlüğe girer diye bekliyorum.”

YANILTICI REKLAM YAPANA CEZA!

Bu düzenlemede amacın inşalara ceza kesmek olmadığını belirten Bakan Muş, sözlerine şu şekilde devam etti: “Biz insanların kurallar çerçevesinde ticari faaliyetlerde bulunmalarını sağlamak istiyoruz. Yanıltıcı reklamlardan ötürü de ceza kesebilir. Onun yaptırımı çok ağır. Yanıltıcı reklam verildiğini tespit ettiğimiz zaman orada uygulamalarımız çok daha sert olacak.”

İlgili Makaleler