2022 yılı, Mart 2020’de dünya genelinde etkisini gösteren pandemi sürecinin etkileri ile birlikte ekonomik açıdan küresel anlamda zorlu bir yıl oldu. Pandemi döneminde alınan kapanma kararları ve kararları takiben gelen çip krizi, tedarik zinciri sorunları, lojistik sorunları ve öte yandan artan enerji krizi tehditleri, 2022’de küresel enflasyonun hızla yükselmesine neden oldu. Dünya ekonomik krizden geçerken IMF, 2023 için büyüme tahminlerini açıkladı.
2022 genelinde majör merkez bankaları yükselen enflasyonu düşürmek ve kontrol altında tutmak için genel olarak faiz artırma ve parasal sıkılaştırma adımları attı. ABD Merkez Bankası’nın (Fed) bu yöndeki adımları piyasalar genelinde etkili olurken, IMF 2023 yılına ilişkin ekonomik büyüme tahminlerini paylaştı. IMF, küresel büyüme tahminini 2022 yılındaki ile aynı şekilde yüzde 3,6 olarak duyururken, Türkiye tahmini dikkat çekti. İşte detaylar…
ABD AÇIK ARAYLA ÖNDE
Çok uzun bir süredir dünyanın en büyük ekonomisini elinde bulunduran Amerika Birleşik Devletleri (ABD), 23 trilyon dolarlık dev ekonomisi ile küresel ekonominin tek başına yaklaşık yüzde 25’ini oluşturuyor. ABD’yi listede ikinci sırada izleyen Çin ise 17,46 trilyon dolarlık ekonomisiyle ABD ile arasındaki farkı yıllar içerisinde kapatmaya devam ettiğini ortaya koyuyor. Listenin 3. sırasında yer alan ve yerini Çin’e kaptıran Japonya ise 4,94 trilyon dolarlık ekonomisiyle Almanya’nın önünde yer alıyor. Avrupa’nın en büyük ekonomisine sahip Almanya ise 4. sırada, 4,23 trilyon dolarlık ekonomiyi elinde tutuyor.
TÜRKİYE KAÇINCI SIRADA?
IMF raporlarına göre 2022 yılında dünya sıralamasında 23. sırada yer alan Türkiye, 2023 yılında 714,3 milyar dolarlık ekonomiye ulaşacak ve 23. sıradaki yerini koruyacak. Türkiye’nin bir üstünde 22. sırada yer alan Polonya’nın geliri 755,65 milyar dolar ve Türkiye’nin bir altında 24. sıradaki İsveç’in geliri ise 669,87 milyar dolar seviyesinde.
GELİR RAKAMLARI NE İFADE EDİYOR?
Ülkelerin GSYİH değerlerini işaret eden bu rakamlarda nüfus etkisi gözetmeksizin sıralama oluşturuluyor. Bir ülkenin GSYİH değeri ile nüfusu arasındaki oran, kişi başı milli geliri gösteriyor. Türkiye’nin 23. sırada yer aldığı listede İsveç’in ardından 25. sırada 639,72 milyar dolar ile Belçika geliyor.