IMF Başkanı Georgieva: Bütün Dünyayı Ağır Bir Ekonomik Daralma Bekliyor

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kritalina Georgieva, corona virüs (Covid-19) salgını sebebiyle dünyada Büyük Buhran'dan beri yaşanacak en kötü ekonomik bunalımı beklediklerini ifade etti.

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, corona virüs (Covid-19) salgını sebebiyle ekonomik büyümenin küresel olarak negatif olacağını ve Büyük Buhran’dan bu yana yaşanacak en kötü ekonomik bunalımın yaşanacağını belirtti.

Corona virüs (Covid-19) salgınının daha önce gözlemlenmemiş bir seviyede ekomik ve sosyal dengeyi olumsuz etkilediğini belirten Georgieva, yapılacak düzenlemelerin etkisi ve hızının bu durumu belirleyeceğini ve önümüzdeki hafta yapılacak  Bahar Toplantılarında ana gündemin bu olacağını aktardı.

KİŞİ BAŞINA DÜŞEN GELİR NEGATİF OLACAK

Başkan Georgieva, beklenen krizin etkisine ve süresine yönelik kesin bir bilginin olmadığını belirterek, “Küresel büyümenin 2020’de keskin bir şekilde negatif olacağı şimdiden açık. Büyük Buhran’dan bu yana yaşanan en kötü ekonomik daralmayı bekliyoruz.” açıklamasını yaptı.

Corona virüs öncesinde 160’dan fazla ülkede kişi başına düşen gelirin bu yıl pozitife ulaşacağını beklerken durumun istenildiği gibi olmadığını vurgulayan Georgieva, “170’den fazla ülkenin bu yıl kişi başına düşen gelir büyümesi negatif olacak.” şeklinde konuştu.

Georgieva, Afrika, Latin Amerika ve Asya gibi gelişmekte olan veya düşük gelirli ülkelerin bu dönemde oldukça olumsuz etkilenebileceğinin altını çizdi.

“2021’DE KISMİ BİR TOPARLANMA BEKLİYORUZ”

Georgieva, bütün ülkelerin bu konuda önlemler almaya başladığını aktararak, “Mali gözlemcimiz gelecek hafta dünyanın her yerinde yaklaşık 8 trilyon dolarlık mali eylem adımlarının atıldığını gösterecek.” diye ifade etti.

Başkan Georgieva, “2020 son derece zor olacak. Pandemi yılın ikinci yarısında zayıflarsa, salgını kontrol altına almaya yönelik önlemler kademeli olarak kaldırılır ve ekonomi yeniden açılırsa 2021’de kısmi bir toparlanma bekliyoruz.” sözlerini dile getirdi.

Georgieva, bu dönemde yapılması gerekilen en önemli şeylerin hükümetlerce sağlık sisteminin desteklenmesi, finansal yardımlarda bulunulması ve tedbirli yatırımlar yapılması olduğunu açıkladı.

1 TRİLYON DOLARLIK KREDİ KAPASİTESİ

Georgieva, 1 trilyon dolarlık kredi kapasitesi ile IMF’nin corona virüs ile mücadelede emin adımlar attığını ifade etti.

Georgieva, bu güne kadar 90 ülkenin aciliyet çağrına kulak verdiklerini söyleyerek “Yönetim Kurulumuz, acil durum programımızı iki katına çıkarmayı kabul etti, bu bizim yaklaşık 100 milyar dolarlık finansman talebini karşılamamızı sağlayacak.” diye konuştu.

Georgieva, “İlave likidite desteğini teşvik etmek, kısa vadeli likidite hattı oluşturmak ve Özel Çekme Hatlarının (SDR) kullanımı da dahil olmak üzere ülkelerin finansman ihtiyaçlarını karşılamaya yardımcı olmak için ihtiyati kredi hatlarını nasıl daha iyi kullanabileceğimizi görmek için araç kitlerimizi inceliyoruz.” şeklinde sözlerini noktaladı.

Son dakika gelişmeleri güncel, kamu haberleri ve personel alım ilanlarını mobil uygulamamız üzerinden anlık olarak haberdar edeceğiz. Mobil uygulamamızı ücretsiz indirmek için TIKLAYIN.

Kamuilanlari.com | ANKARA

Exit mobile version