Ekonomi

İnternet Alışverişi Yapanlar Dikkat ! Bunları Yapanlar Mağdur Olmuyor

Corona virüsü salgını sürecinde birçok alışveriş internet üzerinden gerçekleştiriliyor. Online alışverişe yönelen vatandaşlar gıdadan giyime pek çok ihtiyacını karşılıyor. Ancak online alışverişte kredi kartı güvenliğinin nasıl alınacağı tüketiciler tarafından araştırılıyor.

Corona virüsü salgını kapsamında milyonlarca kişi tarafından çoğu alışveriş online olarak yapılıyor. Online alışveriş yapanlar hakkında açıklamalarda bulunan Bilgi Güvenliği Uzmanı Ateş Sünbül “Tüm kredi kartlarınızı yanınıza almayın, kart kopyalarına karşı uyanık olun, çift ödemelere dikkat edin, acil telefon numaralarını bir yere yazın” ifadelerini kullandı.

Mazars Denge Bilgi Teknolojileri Denetim, Güvenlik ve Danışmanlık Partner’ı Ateş Sünbül açıklamalarında corona virüsünün e-ticareti olumlu etkilediğini ifade ederek internet alışverişlerinde kredi kartı güvenliğini sağlamak için tüyolar verdi. Ayrıca Sünbül açıklamalarının devamında online alışverişle hiç tanışmamış tüketicilerin bile bu süreçte internetten alışveriş yaptığını hatırlatarak şu ifadeleri kullandı:

“Dışarı çıkarken yanınıza dolabınızdaki tüm kıyafetleri almadığınız gibi tüm kredi kartlarını da almamanız güvenliğiniz açısından dikkat etmeniz gereken bir husustur. Çalınma durumunda tüm bankalara ayrı ayrı kapama talimatlarını vermek eğer yurt dışındaysanız zorlu olacaktır”

Açıklamalarına devam eden Sünbül mümkün oldukça tek kart kullanılması yönünde uyarı yaparak şöyle devam etti:

“TEMASSIZ ÖDEMEYİ TERCİH EDİN”

“ATM’lerden para çekebileceğiniz debit veya ATM kartınızı yanınızda olursa hızlı nakit ihtiyaçlarınızı gidermeniz mümkün olacaktır. En çok kullandığınız kredi kartınızı almayı unutmayın. Yurtdışına gidiyorsanız kredi kartınızın ilgili ülkede geçerli olduğundan emin olun. Yedek bir kredi kartı, mümkünse farklı bir banka kartı olmasını öneririz. Acil bir durum olmadıkça mümkün olduğunca tek kart kullanmaya dikkat edin. Temassız ödeme yöntemlerini tercih edin.

“NAKİT ÖDEME YAPMAYI TERCİH EDİN”

Kartınızı asla gözünüzün önünden ayırmayın. Kurye veya kasiyere kartınızı emanet etmeyin. Ödemeyi yaparken kasiyerin kartınızı sadece POS ile kullandığında emin olun ve gözünüzle görün. Güvenmediğiniz dükkanlarda veya ülkelerde kredi kartı yerine nakit ödeme yapmayı tercih edin.

ÖDEME İTİRAZI

Alışveriş esnasında yaşanabilecek mükerrer veya çift ödemelere karşı aldığınız ödeme belgeleri, araç kiralama sözleşmeleri ve otel rezervasyon onay belgelerini her ihtimale karşı iyi saklayın. Ödeme itirazı yaparken onlara ihtiyacınız olacak.

Böyle bir durumda telefonunuzda kayıtlı kalan bilgilere ulaşamayacaksınız ve dolaysıyla yapmanız gereken aramaları yapamayacaksınız. Sizin için önemli olan kişi numaralarını ve bankaların telefon numaralarını ayrıca bir yere yazmanız, acil durumlarda hayat kurtarıcı olabilir.”

Son dakika gelişmeleri güncel, kamu haberleri ve personel alım ilanlarını mobil uygulamamız üzerinden anlık olarak haberdar edeceğiz. Mobil uygulamamızı ücretsiz indirmek için TIKLAYIN.

Kamuilanlari.com | ANKARA

İlgili Makaleler