Gündem

İnternet Kullanıcıları Dikkat! Google’ dan Ucuz İnternet Açıklaması!

Tüm dünyada internet kullanmayan insan sayısı yok denilecek kadar az. Ancak hem hızlı hem de uygun fiyata internete erişmek zor olabiliyor. Google bunun için kolları sıvadı. Yapılan açıklamaya göre Google, Taara projesi ile lazer internet için önemli bir eşiği geçti. İlk denemelerde başarılı olan Google, fiber internet için yeni bir alternatif ile karşımıza çıkmaya hazırlanıyor.

Projede Bir Türk Bulunuyor

Lazer internet yani Taara projesi ile, Google Kongo‘da ilk denemeleri başarıyla tamamladı. Birbirini gören lazer temelli çalışan üniteler, internet bağlantısının dağıtılmasını sağlıyor. Bu lazer internet altyapısı için kablolar yerine, özel bir optik temelli çalışan ünitelere yer verdi. Taara Projesi’nde önemli görevlerden birinde ise bir Türk Taara Mühendislik Direktörü Barış Erkmen’ de bulunuyor.

Taara için ilk bağlantı Kongo nehri üzerinde yer alan iki şehir üzerinde gerçekleşti. Lazer bağlantısı kurulduktan Taara‘nın bağlantısı, 20 gün içinde yüzde 99,9 kullanılabilirlik ile yaklaşık 700 TB veri sağladı.

Google’ın kullandığı lazer internet, geleneksel fiberin verileri yerdeki kablolar aracılığıyla taşımak için ışığı kullanması gibi ışık ile veri aktarıyor. Taara fiber benzeri hızlar sağlamak için çok dar, görünmez ışık huzmeleri kullanıyor. Öncelikle bir bağlantı oluşturmak için Taara’nın terminalleri birbirini arıyor ve diğer ünitenin ışık huzmesini algılıyor. Yüksek bant genişliğine sahip bir bağlantı oluşturmak için ise bu iki ünite el sıkışmaya benzer şekilde kilitleniyor. Bu sistem sağlandığı takdirde hem hızlı hem de ucuz internete erişim olacak.

İlgili Makaleler